• PR

Plan voor één museum in Cruquius

CRUQUIUS Museum De Cruquius en het Historisch Museum Haarlemmermeer moeten over een paar jaar fysiek één museum gaan vormen. Daartoe is een plan gemaakt om bij het stoomgemaal in Cruquius een nieuw deel aan te bouwen. Dat hebben de stichting Haarlemmermeermuseum Cruquius en cultuurwethouder Derk Reneman dinsdag tijdens een persbijeenkomst in het museum bekendgemaakt.

In het verleden waren er tal van plannen om een museumpark of een Poldermuseum te realiseren in Cruquius. Alle ideeën werden echter naar de prullenmand verwezen. Te ambitieus en te duur, zo luidde meestal het oordeel van de gemeente.

De leiding van stichting Haarlemmermeermuseum Cruquius bleef echter broeden om de beide musea, het stoomgemaal en het Historisch Museum, samen onder één dak te brengen. Met het nieuwe plan moet dat eind 2018 zijn gelukt.

Het is de bedoeling dat er bij het stoomgemaal een soort historische boerenschuur wordt neergezet, waarin bezoekers tekst en uitleg krijgen over de geschiedenis van de Haarlemmermeerpolder. Het gemaal wordt in zijn oude staat teruggebracht. Ook het Theehuis aan de Cruquiusdijk wordt bij de plannen betrokken. Het nieuwe museum moet 45.000 bezoekers per jaar trekken. Beide musea trekken samen op dit moment 35.000 bezoekers. Bezoekers betalen straks zo'n 7 euro om naar binnen te mogen.

De nieuwbouw- en verbouwplannen kosten 4.1 miljoen euro. Volgens voorzitter Pieter van de Stadt van de Raad van Toezicht van de stichting zijn er voldoende fondsen en sponsors gevonden die bereid zijn om de portemonnee te trekken op voorwaarde dat de gemeente ook meebetaalt. Het college van burgemeester en wethouders heeft zich bereid verklaard maximaal twee miljoen uit te trekken om het plan uit te voeren. Uiteraard moet de gemeenteraad die uitgave nog wel goedkeuren.

Volgens directeur Elise van Melis kan er straks een uniek museum ontstaan dat hét verhaal vertelt over '2000 jaar land, water en lucht' in Haarlemmermeer. Door het Historisch Museum te integreren kan de verblijfsduur van de bezoekers worden verlengd, aldus Van Melis.