• Burgemeester Schuurmans met naast zich Piet Commandeur (l) en Ben Ketel.

    Trudy Witteman

Gemeente eert vijftigjarige toneelvereniging Plankenisten uit Badhoevedorp

BADHOEVEDORP "Jullie zorgen voor de broodnodige ontspanning. Al vijftig jaar lang. De gemeente waardeert dat bijzonder en wat mij persoonlijk betreft: ik kom zeker een keer kijken bij een van jullie voorstellingen."

De feestvierende Plankenisten zuigen de woorden van burgemeester Marianne Schuurmans op als de laatste aanwijzingen van hun regisseur Marjolein van der Veldt voordat het doek opengaat. Maar het blijft op 18 januari niet bij woorden alleen. "Ik ga geen eenvrouwsklucht opvoeren", laat de burgermoeder lachend weten. "Wat ik wel ga doen is de gemeentelijke eremedaille en bijbehorende oorkonde uitreiken aan oprichter en erelid Piet Commandeur en huidig voorzitter Ben Ketel." Beide mannen, op de planken in volle zalen toch heel wat gewend, staan er wat verlegen bij. Maar ja, dit is dan ook wel even andere koek dan de kluchten en blijspelen waarin de jarige toneelvereniging is gespecialiseerd.

Wij zijn toch maar mooi de eerste en enige amateurtoneelvereniging die het aandurft om in De Meerse op de planken te staan

Toneelgroep De Plankenisten zag op 15 januari 1970 het levenslicht. Aan de wieg stonden Piet Commandeur en Maarten Alink. Beiden speelden bij een andere toneelvereniging en bij een biertje besloten ze hun energie te gaan steken in een nieuwe toneelclub. Piet vertelt het alsof het gisteren was. "De tijd is voorbijgevlogen", zegt de eerste voorzitter. "Ik ben nu 81, maar voel me 18. Toneelspelen houdt je kennelijk jong." Waarmee hij maar wil zeggen dat hij het iedereen kan aanraden van tijd tot tijd in de huid van een ander te kruipen.

De eerste jaren speelde De Plankenisten her en der in kleine zaaltjes. In 1975 werd het parochiehuis op Sloten het vaste theater met twee voorstellingen per weekend. Begin jaren 90 kwam daar ook theater Het Oude Raadhuis bij. Maar de grootste sprong was wel spelen in schouwburg De Meerse, vertelt Peter Harte van het feestcomité en bijna 30 jaar lid van de club. "De Meerse werd begin jaren '90 gerealiseerd en de eerste avond dat we er speelden was de schouwburg met 520 man stijf uitverkocht. Toenmalig directeur Jan Glas kon het niet geloven. Daarna trokken we nog vele jaren met twee avonden zo'n 800 mensen naar De Meerse." Tijdens het verjaardagsfeest laat Ben Ketel weten 'ongelooflijk trots' te zijn op de club. "Wij zijn toch maar mooi de eerste en enige amateurtoneelvereniging die het aandurft om in De Meerse op de planken te staan. Steeds ruim vierhonderd mensen kunnen we begroeten en dat is best knap in deze tijd. Zeker als je weet dat we ook nog eens vier keer per seizoen in Karavanserai in Badhoevedorp spelen en elk jaar voorstellingen verzorgen voor het Zondagmiddagpodium van stichting Meerwaarde."

De halve eeuw jonge toneelgroep groeit en bloeit, blijft verjongen en vormt een hechte groep. En pakt de zaken serieus aan. Wekelijks wordt op donderdagavond gerepeteerd in dienstencentrum 't Rietland waarna vóór de zomerstop een try-out plaatsvindt voor eigen publiek. Na de vakantie volgt nog een repetitieweekend ergens in Nederland en daarna gaat het echte werk beginnen. En terwijl de spelers repeteren is een groep 70-plussers in de weer met het bouwen van het decor. Die dag in de week is ook voor hen een feestje.

Frans Witteman