• Eigen foto

Poldermuseum opgenomen in wereldwijde lijst van watermusea

HAARLEMMERMEER Haarlemmermeermuseum De Cruquius is gevraagd lid te worden van het UNESCO Water Museums Global Network. Het Haarlemmermeerse museum heeft de uitnodiging met trots aanvaard, zo laat het weten.

'Elke beschaving heeft generaties lang kennis en erfgoed over water doorgegeven', zo meldt Haarlemmermeermuseum De Cruquius. 'Watermusea willen de waarde van dit watererfgoed bekend maken aan een groot publiek om de wereldwijde watercrises en de mogelijke oplossingen ervan beter te begrijpen. Van de dreiging van de 'Waterwolf' tot leven in een polder met de dreiging van de stijgende zeespiegel; het verhaal van Haarlemmermeermuseum de Cruquius sluit aan bij het wereldwijde urgente waterverhaal'.

ONDERDEEL Watermusea over de hele wereld werken samen in het UNESCO Water Museums Global Network, en nu maakt dus ook het Haarlemmermeerse museum onderdeel van dit netwerk uit. 'Overal ter wereld tonen en interpreteren watermusea watercultuur, zowel natuurlijk als cultureel, tastbaar en ontastbaar, met techniek en kennis, met als doel het behoud van opmerkelijk hydraulisch erfgoed', schrijft het museum.

'Veel watermusea zijn daarnaast actief in het communiceren van een meer duurzaam watergebruik. Haarlemmermeermuseum De Cruquius informeert bijvoorbeeld over het project 'Polder Waterproof' van NMCX Centrum voor Duurzaamheid. De polder wordt waterproof als tuinen groener worden door het vervangen van tegels voor planten. De natuurlijk tuin is een spons die het water tijdelijk vasthoudt, zorgt voor een gezondere luchtkwaliteit en verkoeling tijdens hete dagen. Dit zorgt voor minder overlast en schade bij de steeds heviger wordende regenval. Ook biedt het museum educatiepakketten voor scholen rond het weer, het klimaat en waterbeheer waardoor kinderen over dit onderwerp nadenken en leren hun verantwoordelijkheid te nemen.'