• Eigen foto

Politiek debat over dierenwelzijn vooral goed voor de lachspieren

HOOFDDORP Tijdens politieke discussies in de gemeenteraad is de humor vaak niet ver weg. Het debat vorige week over dierenwelzijn deed wel erg veel een beroep op de lachspieren. PvdA-fractie-assistent Bert den Elzen zorgde voor een passende uitsmijter door te melden dat het schaap (verwijzend naar Forza!-raadslid Jordy Schaap) bang was voor de wolf.

Voor die tijd waren er ook tal van kwinkslagen en woordgrappen over dieren. Dat nam niet weg dat het agendapunt eigenlijk bloedserieus was. Op verzoek van GroenLinks werd het dierenwelzijnsbeleid tegen het licht gehouden. Reden waren problemen met de opvang van reptielen in Zwanenburg en het gebrek aan geld bij de Vogelopvang in Haarlem.

HERINNERING CDA-raadslid Pauline Maat ging terug in de tijd. Zij bracht in herinnering dat er in de jaren 2010 en 2011 veel klachten waren over de opvang van zwerfdieren. Uit die tijd circuleren nog afschuwelijke foto's. Volgens Maat was het aan CDA-wethouder Steffe Bak te danken dat er einde kwam aan die narigheid. De zorg voor dieren werd in het geheel voor onbepaalde tijd aan de Dierenbescherming uitbesteed.

De huidige wethouder voor dierenwelzijn, Mieke Booij (PvdA), zei vorige week dat dit besluit goed heeft gewerkt. Er zijn tegenwoordig nauwelijks klachten meer over de zorg voor dieren. Ook niet meer voor reptielen, want de opvang in Zwanenburg is inmiddels gecertificeerd en werkt daardoor nauw samen met de Dierenbescherming.