• Eric Hoenson

Carrousel en mogelijke uitbreiding van aantal tankstations Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER De gemeente wil zoveel mogelijk tankstations en zelfstandige elektrische laadstations uit de woonkernen Haarlemmermeer weren en stelt ruimte beschikbaar langs uitvalswegen en op bedrijventerreinen. De huidige exploitanten krijgen voorrang die ruimte in te nemen. Maken ze daar geen gebruik van, dan krijgen nieuwe ondernemers een kans. Er zijn twaalf nieuwe locaties aangewezen.

Woordvoerder Mieke Spreeuwenberg: "We proberen exploitanten en eigenaren die nu in een kern of dorp zitten ertoe te bewegen te verplaatsen van dichtbevolkte naar dunbevolkte gebieden om de leefbaarheid te verbeteren. Omdat de functie van een tankstation verandert geeft de gemeente meer ruimte voor detailhandel en horeca, afhaalpunten en activiteiten die de kooppuntfunctie versterken. Bijvoorbeeld een stomerij in een tankstation."

Omdat het om marktinformatie kan ze geen exacte getallen geven. Maar de verplaatsing van Esso Benelite naar de kruising van de Bennebroekerweg en de Spoorlaan in Hoofddorp is bijvoorbeeld al vastgelegd in een bestemmingsplan. Het zou voorlopig om vier tot vijf exploitanten gaan die een verhuizing op het oog hebben, waaronder ook Peter Hendriksen van het tankstation in Vijfhuizen. "Voor mij komt dit beleid als geroepen. Ik probeer al jaren te verhuizen. Het nieuwe tankstation komt langs de Vijfhuizerweg bij de Drie Merenweg, waarschijnlijk al in 2020. Het ligt een stuk gunstiger, maar het wordt niet groter. Op de huidige locatie moeten in de toekomst huizen komen."

Over een eventuele uitbreiding van het totale aantal benzinestations in Haarlemmermeer zit Hendriksen niet te wachten. "Niet zo handig lijkt me dat. We zitten in een krimpende markt. Er is voldoende aanbod in onze gemeente."We zitten in een krimpende markt en willen toch groen bezig zijn in Haarlemmermeer?

REACTIES De rondgang langs andere pompstations in Haarlemmermeer verloopt moeizaam. Reacties worden met grote terughoudendheid of helemaal niet gegeven. Terugbellen is er niet bij. Een benzinepomphouder die slechts als gewone burger commentaar wil geven, is niet blij met een eventuele uitbreiding van het aantal benzinestations: "Waar is de gemeente mee bezig? Een hele rare actie dit. Krankzinnig. We zitten in een krimpende markt en willen toch groen bezig zijn in Haarlemmermeer? Het gaat mij niet om de concurrentie, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat er straks op iedere straathoek een benzinestation zit?"

Maar dat er een nieuwe weg is ingeslagen lijkt logisch want Haarlemmermeer heeft relatief weinig benzinestations. Geen een op Drie Merenweg en slechts eentje op de Kruisweg. De snelwegen A4, A44, A5 en A9 tellen slechts bij elkaar twee tankstations, op de A4 en dan ook nog naast elkaar.