• Archief | pixabay.com

Lucas Rib praat Dorpsraad Zwanenburg/Halfweg bij over jongerengemeenteraad

ZWANENBURG De gemeente Haarlemmermeer kent sinds 2017 een jongerengemeenteraad. Dit gaat om een groep van op dit moment 17 jongeren tussen de 12 en 21 jaar uit verschillende woonkeren in de gemeente. De Dorpsraad Zwanenburg/Halfweg wilde graag geïnformeerd worden over de werkzaamheden van deze raad.

De jongerengemeenteraad adviseert gevraagd en ongevraagd de gemeenteraad vooral over onderwerpen die betrekking hebben op jongeren. De leden van de raad worden gekozen voor de periode van 1 jaar. Om de continuïteit in het werk van de raad te houden, kunnen leden ook voor een tweede jaar gekozen worden. De jongerengemeenteraad wordt onder meer ondersteund door vier ambassadeurs vanuit de gemeenteraad. Verder wordt er veel overleg gepleegd met organisaties zoals Meerwaarde, Maatvast, Menes, Your Move en het Jongeren informatiepunt. Het werk van de jongerenraad staat overigens geheel los van de functie van kinderburgemeester, die de gemeente ook sinds enige jaren heeft. Deze heeft een meer representatieve functie.

Tijdens de dorpsraadvergadering kwam een van de vertegenwoordigers van de jongerengemeenteraad uit de omgeving van Zwanenburg, Lucas Rib, zich voorstellen. Lucas werd betrokken bij dit werk toen hij zich afvroeg waarom er zo weinig mogelijkheden zijn om in de nacht te reizen. Als jonge student had hij een probleem als hij 's avonds uitging in Haarlem. De laatste bus uit Haarlem vertrekt om 23.30 uur en er is geen nachttrein vanuit Haarlem richting Amsterdam. Bovendien stopt de nachttrein uit Amsterdam niet in Halfweg. Bij zijn presentatie werd Lucas ondersteund door ambassadeur en raadslid Mark Achterbergh-Copier en raadslid Ingrid Vink.

Henk van Ommeren