• Groot boerenprotest in Den Haag. 'We zijn dertig jaar netjes gebleven.'

    ANP Foto

'Makkelijk doelwit' Jasper Roubos was er bij in Den Haag: Boze boer wil erkenning

HAARLEMMERMEER "We hebben het dertig jaar netjes gehouden, nu doen we het op deze manier", zegt akkerbouwer Jasper Roubos over de harde boerenactie van dinsdag. Samen met vele honderden boeren en hun tractoren legde hij het verkeer rond Den Haag stil om te protesteren op het Mailieveld. Het gevolg was dat 1 oktober 2019 in de boeken gaat als een record-ochtendspits.

"Er heerst een omvangrijke lobby tegen ons. Vooral milieuactivisten uit de linkse hoek weten alles beter, terwijl ze soms nog nooit gewerkt hebben, laat staan op een boerderij."

Roubos (35) is net als veel andere boeren uit Haarlemmermeer boos op het onbegrip rond zijn sector, die te vervuilend zou werken. Hij runt al 10 jaar een akkerbouwbedrijf-loonbedrijf-camperstalling in Abbenes. "Als akkerbouwer valt de last van de steeds scherpere regels nog mee, maar in het loonbedrijf werken we veelal met bestrijdingsmiddelen. Uiteraard via de strengste milieueisen. Nederland loopt wat dat betreft voorop in Europa. Maar het moet nog scherper. Straks mag onkruid alleen nog maar worden weggebrand. Maar wie gaat dat doen? Ik heb het nog niet eens over de plannen voor het halveren van de veestapel. Dan komt het meeste vlees straks uit Argentinië. Dat betekent nog meer troep. "

"Wij zijn een makkelijk doelwit in het zwartepieten rond de strijd tegen de opwarming van de aarde," zegt hij vanaf het Malieveld waar hij en andere boeren op zoek zijn naar erkenning. "Boeren komen niet snel in opstand, omdat ze altijd aan het werk zijn. Maar juist wij weten hoe je goed bent voor de natuur en we zijn de laatste jaren veel efficiënter en milieuvriendelijker geworden. Laat de overheid het consumeren, onbeperkt vliegen en de grote bedrijven eens gaan aanpakken."

Eric Hoenson