• Vincent Jannink

Nog geen vraag aan gemeente over opvang asielzoekers

HAARLEMMERMEER De gemeente Haarlemmermeer heeft nog geen verzoek gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om in de gemeente asielzoekers op te vangen. Dat heeft wethouder Mieke Booij deze week gezegd tijdens het wekelijkse persgesprek.

Het COA is sinds kort weer op zoek naar opvangplaatsen voor asielzoekers, omdat de stroom vluchtelingen naar Nederland drastisch is toegenomen. De organisatie doet daarom een beroep op gemeenten om locaties beschikbaar te stellen.

DEFINITIEF Haarlemmermeer hoort daar nog niet bij, zo zei wethouder Booij. Bij Vijfhuizen was in 2016 een tijdelijke noodopvang voor maximaal 300 asielzoekers. Het toenmalige college van burgemeester en wethouders ging bovendien op zoek naar een definitieve locatie voor een AZC.

Die voorziening bleek uiteindelijk niet nodig, omdat de hoeveelheid vluchtelingen die in Nederland asiel vroegen opeens daalde. Wethouder Booij zei dat het college pas gaat nadenken over een nieuwe opvangtaak als het COA daarom vraagt.

WETHOUDER Dat is vooralsnog niet het geval. De huidige directeur van het COA is een oude bekende van Haarlemmermeer. Milo Schoenmaker was er ooit wethouder. Na zijn vertrek uit de polder was de VVD'er burgemeester in Bussum en Gouda