• Esther Coumans

Ophalen van huisvuil wordt volgend jaar duurder

HAARLEMMERMEER De tarieven voor de inzameling van huisvuil in Haarlemmermeer gaan volgend jaar met 6 procent omhoog. Dat staat in de belastingvoorstellen die het college van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

De verhoging is volgens het college nodig, omdat ook de kosten voor afvalverwerking volgend jaar zullen stijgen. Inwoners betalen volgend jaar ook meer rioolheffing. Dat tarief stijgt met 2 procent.

TRADITIE De onroerend-zaakbelasting (OZB) gaat daarentegen met alleen de inflatiecorrectie omhoog. Die is voor 2020 vastgesteld op 1.5 procent. Het is bijna een traditie in Haarlemmermeer dat de OZB niet extra wordt verhoogd dan alleen de prijsindexering.

Ook de hondenbelasting wordt uitsluitend met de inflatiecorrectie verhoogd. Dat geldt ook voor het liggeld voor woonschepen.

ONGEWIJZIGD De toeristenbelasting blijft volgend jaar ongewijzigd: 6.05 procent voor toeristen die een nacht in Haarlemmermeer verblijven. De verwachting is dat de opbrengst van deze belasting toch gaat stijgen, omdat een overnachting vermoedelijk flink duurder wordt in Haarlemmermeer door de stijgende kosten voor horecabedrijven.

De gemeenteraad moet de belastingvoorstellen van het college op 31 oktober nog vaststellen als de gemeentebegroting voor volgend jaar wordt vastgesteld.