• Michel van Bergen

Referendum blijft heet hangijzer politiek Haarlemmermeer

HOOFDDORP De invoering van een lokaal referendum blijft de gemoederen in de gemeenteraad flink bezighouden. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de raadsvergadering. De voor- en tegenstanders kwamen opnieuw lijnrecht tegenover elkaar te staan.

De toon werd direct gezet toen HAP-raadslid Jeanette Koolmoes suggereerde dat een meerderheid van de raad al tot een referendum heeft besloten. Zij werd gecorrigeerd door PvdA-fractievoorzitter Willem Klijn die aangaf dat de raad helemaal nog niet voor een referendum heeft gekozen, maar het college slechts opdracht heeft gegeven om met een verordening te komen.

De vorige burgemeester, Onno Hoes, zegde vorig voorjaar toe dat hij de gemeenteraad een menukaart zou presenteren met 'gerechten' waar de fracties uit kunnen kiezen. Die keuzes stonden donderdag op het menu. De vraag is onder meer of er ook een referendum moet komen in deelgebieden of zelfs kernen. Veel raadsfracties zien daar problemen opdoemen.

De fracties van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP lieten weten nog altijd geen voorstander te zijn van een referendum. VVD-fractieassistent Henriët van den Berg sprak van een democratische fopspeen. Volgens haar hebben inwoners al meer dan genoeg mogelijkheden om een vinger in de bestuurlijke pap te hebben. Van den berg zag ook de kosten als een bezwaar: 180.000 euro per referendum.

Fractievoorzitter Joost Koomen van D66 vond dat de tegenstanders van een referendum te veel uitgaan van zorgen en angst. Volgens hem is de democratie nog niet af en is het referendum een mooie laatste stap.

Burgemeester Marianne Schuurmans zei dat nadat zij vorig jaar had gesolliciteerd om burgemeester van Haarlemmermeer te worden meerdere debatten heeft teruggekeken. Zij vond de discussie over het referendum één van de mooiste, zo zei ze.

Nadat de tegenstanders van een referendum werden weggezet als ondemocratisch en hopeloos ouderwets werd de sfeer nog even grimmig. CDA-fractievoorzitter Herman Koning vond dat het debat de onfrisse kant op gaat.

Bij de stemming op 30 januari zal blijken welke onderdelen van het lokaal referendum van de gemeenteraad een meerderheid krijgen