• Pixabay.com

Wethouders voor 'ludiek protest' tegen rijksbeleid

HOOFDDORP De wethouders Mariëtte Sedee en Marjolein Steffens-van de Water zijn voor een ludiek protest tegen het financieel beleid van de rijksoverheid. Dat zeiden ze dinsdag tijdens het wekelijkse persgesprek, toevallig ook de dag dat de regering op Prinsjesdag de plannen voor volgend jaar bekendmaakte.

Uit de rijksbegroting blijkt onder meer dat er een overschot is van 1 miljard euro. Dat steekt veel gemeenten. Voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zei deze week in tv-programma 'Een Vandaag' dat het geld bij de rijksoverheid niet op kan, terwijl veel gemeenten moeten bezuinigen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

KRITIEK De wethouders Sedee en Steffens onderschrijven de kritiek van Van Zanen. Een bestuurder opperde kort geleden op Twitter dat gemeenten uit protest maar met niet sluitende begrotingen moeten komen. Beide wethouders hebben die optie geliked. “Ik roep niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid'', zo lichtte Marjolein Steffens toe. “Maar ludiek protest is altijd goed.”

De wethouder ergert zich eraan dat gemeenten nu extra geld krijgen voor de jeugdzorg, terwijl er eerder flink is bezuinigd. “Het is nog niet eens een halve sigaar uit eigen doos. Het is goed dat de taken van het sociaal domein bij gemeenten zijn neergelegd, maar de financiering ervan is daarbij sterk achtergebleven.”