• Pixabay.com

Pomphouders: college heeft ons belazerd

HOOFDDORP Harde woorden van eigenaar Sjef Maessen van benzinestation Van Kalmthout donderdagavond in de gemeenteraad namens vier pomphouders uit de polder aan het adres van het college van burgemeester en wethouders. "We voelen ons belazerd en besodemieterd", zo sprak Maessen fel. "Het college heeft zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik."

Waarom zijn de benzinestationhouders zo boos? Volgens Maessen en zijn collega's liggen er harde afspraken met de gemeente om het aantal benzinestations in de gemeente niet uit te breiden. Die afspraken zouden al eind jaren negentig zijn gemaakt en in 2008 zijn verlengd tot 2018.

Nu zijn er echter toch twee serieuze plannen voor tankstations langs de A4 en aan de Gersteweg in Nieuw-Vennep. Dat steekt de huidige pomphouders enorm, omdat de markt in fossiele brandstoffen sterk aan het krimpen is door de komst van elektrische auto's. De ondernemers hadden de gemeente graag aan de eerdergemaakte afspraken gehouden.

Het college schermt echter met een besluit uit 2014, waarin de komst van nieuwe tankstation wordt vrijgegeven. Volgens B en W is dat nieuwe beleid voor commerciële voorzieningen niet alleen bekrachtigd door de gemeenteraad maar ook helder gecommuniceerd met het Haarlemmermeers Ondernemers Platform (HOP). Voorzitter Dick Hulsebosch van het HOP bestrijdt dat echter met klem.

Sjef Maessen trok donderdagavond fel van leer om de gemeenteraad van de in zijn ogen gedane onrecht op de hoogte te brengen. Hij verwijt het college dat het de raad willens en wetens een rad voor ogen heeft gedraaid. De politiek zou helemaal niet hebben beseft dat ze de markt voor benzinestations heeft vrijgegeven.

Wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken had er donderdag weinig behoefte aan om in het openbaar gedetailleerd in te gaan op de kwestie. Hij wilde niet veel meer kwijt dan dat de gemeente en de pomphouders duidelijk anders tegen de zaak aankijken. De beschuldiging van de ondernemers dat het college manipulatief is bezig geweest wierp Elzakalai verre van zich.

Het toeval wilde dat de geplaagde pomphouders vrijdag een geplande afspraak hadden met burgemeester Weterings en wethouder Elzakalai. Volgens Sjef Maessen zijn de benzinestationeigenaar tijdens dat gesprek niet veel wijzer geworden. "Ik mag hopen dat de gemeente tot inkeer komt, want dit deugt van geen kanten."

Als er niks gebeurt, overwegen de pomphouders een gang naar de Raad van State. Maessen: "Ik ben er heilig van overtuigd dat we die zaak gaan winnen. Wethouder Elzakalai heeft alle schijn tegen. We geloven hem gewoon niet als hij zegt dat hij te goeder trouw heeft gehandeld."