Presentatie uniek kinderboek 'Er brandt licht in het pomphuisje!'

HOOFDDORP Haarlemmermeer is sinds vrijdag 20 november een bijzonder kinderboek rijker. Het 'Er brandt licht in het pomphuisje' is namelijk niet alleen tot stand gekomen middels een 'eigen' lokale stichting, er hebben kinderen uit Haarlemmermeer aan meegewerkt. En het gaat ook nog eens over het kleinste monument in Haarlemmermeer: het witte pomphuisje aan de Hoofdweg.

Om de rij van 'specialiteiten' helemaal rond te maken werd het kinderboek ook nog eens op een heel bijzondere locatie officieel gepresenteerd: het crematorium tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Al moet er wel bijgezegd worden dat dat ook meteen de meest logische locatie was: het witte hokje zonder verder uiterlijke kenmerken en het crematorium staan op nog geen 50 meter van elkaar.

Daar bleek vrijdagmiddag hoezeer het witte 'huisje' de afgelopen jaren de fantasie geprikkeld heeft van de vele jonge en oudere voorbijgangers. Want een oproep in een van de lokale kranten leverden tal van bijnamen op als toilethuisje, kabouterpaleisje en heksenonderkomen. Al die reacties leverden kinderboekenschrijfster Patricia Kuiper voldoende inspiratie op voor een spannend en sprookjesachtige verhaal onder de titel 'Er brandt licht in het Pomphuisje!' (hetgeen ook daadwerkelijk zo is, maar dan alleen 's avonds).

Rosita van Eijsden zorgde vervolgens voor opvallende bijpassende illustraties zodat het boek vrijdag de 20e feestelijk gepresenteerd kon worden, bij - uiteraard - het pomphuisje zelf dat al eerder in onderhoud was bij Stichting Haarlemmermeer Museum De Cruquius maar in 2014 ook in haar bezit kwam.

Het pomphuisje aan de Hoofdweg is het laatst overgebleven pomphuisjes waarin een gemaal is opgenomen die de waterstand tussen de verschillende stukken bouwland reguleerde.

Het boekwerkje is tot stand gekomen dankzij bijdragen van de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer, PARK21 en de zogeheten Willem Wollf prijs, vernoemd naar de werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009). De liefhebber van techniek wsas onder andere president was van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (Kivi) en (mede-)oprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek. Zijn dochter was vrijdagmiddag aanwezig om de geldprijs van 2.000 euro officieel te overhandigen.