'Procedure voor vergunning tweede coffeeshop deugt niet'

HOOFDDORP Er is van alles mis met de aanvraag die is gedaan voor een vergunning voor coffeeshop De Groene Gaper in Hoofddorp-Noord. Dat betoogde advocaat Dirk Giltay Veth vrijdag bij de bestuursrechter in Haarlem namens vier bewoners en bedrijven uit het betrokken gebied die fel tegen de komst van de coffeeshop zijn.

Volgens Giltay Veth wilde de beoogde exploitant van de Groene Gaper, Haarlemmer Marcel Schmidt, aanvankelijk een coffeeshop aan de Concourslaan. Toen dat niet doorging, zou Schmidt niet tijdig met alternatieve locaties zijn gekomen. De gemeente heeft hem daarna een handje geholpen, aldus de raadsman. "Hij is ongelooflijk aan de hand meegenomen van de gemeente."

De advocaat stelde dat andere kandidaten erg boos zijn over de handelwijze van de gemeente. Schmidt zou zijn bevoordeeld en in de procedure zouden tal van fouten zijn gemaakt. "Alles is met de mantel der liefde bedekt."

De raadsvrouw van de gemeente, Marieke Dankbaar, snapte niet waar haar collega zich druk over maakte. Volgens haar voldoet de aanvraag aan alle eisen die daaraan zijn gesteld. Volgens de advocate kan de exploitatie- en gedoogvergunning voor de Groene Gaper gewoon in stand blijven.

Naast het formele punt over de procedure zijn omwonenden en ondernemers ook bang voor een enorme verkeerschaos en andere overlast als de coffeeshop aan de Graftermeerstraat er inderdaad komt. Advocaat Giltay Veth zei dat de straat absoluut niet is berekend op honderden bezoekers per dag die er hun softdrugs komen kopen. De raadsman hekelde ook het gebrek aan gedegen onderzoek bij de gemeente.

Volgens raadsvrouw Dankbaar is er juist wel uitvoerig getoetst en is de uitkomst dat een coffeeshop op deze plek goed mogelijk is. Marcel Schmidt zelf benadrukte dat hij op 1 september open wil. Op dit moment wordt het pand grondig verbouwd en worden allerlei veiligheidsmaatregelen aangebracht, zoals rolluiken en bewakingscamera's.

De bestuursrechter beslist over uiterlijk drie weken of de bezwaren uit de omgeving voldoende zijn om de vergunning voor de coffeeshop te schorsen. Op 10 september volgt nog een nieuwe rechtszaak tegen de komst van de Groene Gaper, de zogeheten bodemzaak.