Proef met zonnepanelen in N232 in Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER Stroom opwekken met een weg die er toch al ligt. Dat klinkt als een goed idee, en in Haarlemmermeer is het nu realiteit. Op de parallelweg langs de N232, de oude Fokkerweg in Oude Meer, is een proef gaande, net als op de N218 in Spijkenisse. 

De provincie Noord-Holland wil ervaring opdoen met dit zogenaamde zonnewegdek van de firma Solaroad. Zij integreren zonnepanelen in het wegdek. Zonlicht wordt zo op grote schaal omgezet in elektriciteit. Het is voor het eerst dat er in Nederland op een dergelijke schaal energie wordt gewonnen uit het wegennet.

HUISHOUDENS De verwachte elektriciteitsopbrengst per 100 meter zonnewegdek ligt nu rond de 30.000 kWh per jaar. Die energie kan gebruikt voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto's en huishoudens. Wanneer in de toekomst een derde van het totale Nederlandse wegennet (140.000 kilometer) uit zonnewegdek zou bestaan, dan kunnen alle 9 miljoen auto's gevoed worden vanuit SolaRoad, zo is de verwachting. 

Wethouder Marja Ruigrok van de gemeente Haarlemmermeer is blij met de proef en hoopt dat uiteindelijk meer wegen worden ingezet voor het systeem, zo laat ze weten in een filmpje (zie hierboven) dat de gemeente heeft gemaakt. Sterker, volgens Ruigrok kan het niet anders of heel Nederland ligt in de toekomst vol met Solaroad. 

Bron: gemeente Haarlemmermeer