• ANP Foto

Prominenten en kinderen planten 350 bomen in Haarlemmermeer

HOOFDDORP De nationale Boomfeestdag is vanochtend onder onstuimige weersomstandigheden begonnen in Hoofddorp. Voor dat doel was minister Carola Schouten samen met klimaatberaad-voorzitter Ed Nijpels naar de polder gekomen om een boom te planten.

In totaal werden er 350 bomen geplant voor 350 aanwezige kinderen. Want het thema van deze editie van de Boomfeestdag is 'Een boom voor ieder kind'.

PROMINENTEN Bij de aftrap van de Boomfeestdag was een keur aan prominenten aanwezig. Naast de al genoemde minister Schouten en Ed Nijpels waren ook de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, en klimaattafelvoorzitter Pieter van Geel  van de partij. Als voorzitter van de stichting Boomfeestdag was tv-persoonlijkheid Albert Verlinde aanwezig.

Burgemeester Onno Hoes en wethouder Mariëtte Sedee waren gastheer en -vrouw namens de gemeente. Minister Schouten en Ed Nijpels moesten na het boomplanten snel weer naar Den Haag, want vandaag wordt de doorberekening van het Klimaatakkoord gepresenteerd.

KLIMAATTAFELS Speciaal voor dat doel nemen de scholieren van veertien basisscholen plaats aan evenzoveel klimaattafels. Ze gaan over het klimaat in gesprek met politici, bestuurders en ondernemers. Het is de bedoeling dat er aan elke tafel een 'deal' wordt gesloten.

Die klimaatdeals worden na afloop van de ongetwijfeld boeiende gesprekken door kinderburgemeester Julia Pieters samen met vier leeftijdsgenoten naar Den Haag waar minister Schouten en Ed Nijpels deze in ontvangst zullen nemen. Zo hebben basisscholieren uit Haarlemmermeer toch een beetje invloed op verbetering van het klimaat.