• OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Protest tegen opheffen bushaltes Kruisweg komt te laat

HOOFDDORP Meerdere inwoners van Hoofddorp hebben donderdag tijdens de raadsvergadering geprotesteerd tegen het opheffen van twee bushaltes van lijn 340 langs de Kruisweg. Ze stelden dat het verdwijnen van de haltes een enorme domper is voor de woonwijken aan de westkant van Hoofddorp.

De Stadsregio Amsterdam, die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de regio, wil vanaf komend voorjaar een streep halen door de haltes bij de rooms-katholieke kerk en bij de wijk Houtwijkerveld. In plaats daarvan zou er een nieuwe halte moeten komen op de kruising van de Kruisweg met de Paxlaan. Naar verluidt gaat de nieuwe halte een half miljoen euro kosten.

Voorzitter Leo Spruit van buurtvereniging Het Oude Buurtje keerde zich als witte Piet tegen de verandering. Op rijm liet hij weten het volstrekt oneens te zijn met het schrappen van de twee haltes. Ook Stien van Nieuwenhuijzen van de Cliëntenraad van verzorgingshuis Horizon gaf blijk van haar afkeuring over de voorgenomen opheffing.

De kritische busreizigers kregen bescheiden bijval uit de gemeenteraad. "Hoewel er minder geld is voor het openbaar vervoer", zo zei D66-raadslid Pablo Meegdes. "Dit besluit snappen we niet."

Wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer maakte duidelijk dat de Hoofddorpers te laat waren met hun protest. Volgens hem heeft de stadsregio september vorig jaar al een definitief besluit genomen over de wijzigingen in het openbaar vervoer. Reneman zei zelf niets meer te kunnen doen. "De schop zit al in de grond."

Als de gemeenteraad de situatie op het laatste moment alsnog wil veranderen, moet dat via de regioraad van de stadsregio worden gedaan. Volgens de wethouder hangt daar dan wel een fors prijskaartje aan.

De fractie van de HAP diende een motie in om de gedupeerde inwoners van Hoofddorp-West tegemoet te komen. Na de heldere boodschap van wethouder Reneman dat het verzet tegen de verandering veel te kwam besloot fractievoorzitter Johan Rip die motie maar in te trekken.