Provincie wil versnelde uitrol van 'slimme verkeerslichten'

HAARLEMMERMEER De provincie Noord-Holland heeft ruim 4,7 miljoen euro uitgetrokken voor een versnelde uitrol van 260 'slimme verkeerslichten'. Deze moeten onder meer in Haarlemmermeer, Amstelveen en Haarlem komen. De eerste slimme verkeerslichten zijn al actief en staan op de N205.

De provincie Noord-Holland wil de komende jaren 260 provinciale verkeerslichten vervangen door een slimme variant. Dat verbetert de doorstroming en levert milieuvoordelen op, zo verwacht de provincie. Slimme verkeerslichten zien bijvoorbeeld dat er veel verkeer aankomt en kunnen er dan voor zorgen dat het verkeerslicht langer op groen blijft staan. 

SAMENWERKING De ontwikkeling maakt onderdeel uit van 'Talking Traffic': een landelijke samenwerking van regionale overheden, het Rijk en marktpartijen, om te komen tot nieuwe innovatieve diensten voor weggebruikers.

Medewerkers van gemeenten en de provincies Flevoland en Noord-Holland konden vrijdag 25 januari zelf ervaren hoe dit systeem werkt. Ze reden met een bus langs de al actieve verkeerslichten op de N205 en kregen via hun smartphone informatie op maat met behulp van de ontwikkelde diensten binnen Talking Traffic. Bijvoorbeeld informatie over hoe lang het nog duurt voor het verkeerslicht rood of groen wordt, en de maximum toegestane snelheid. 

DATA De bedoeling is, dat alle gemeenten in de provincie de komende jaren met de ontwikkeling aan de slag gaan. Zowel met het plaatsen van slimme verkeerslichten als met het beschikbaar stellen van data, zoals parkeergegevens, wegwerkzaamheden en de geldende maximumsnelheden van gemeentelijke wegen.