• Jan Aukes

PvdA: slecht slapen door licht tomatenkwekerij

RIJSENHOUT Omwonenden van tomatenkwekerij Schenkeveld in Rijsenhout slapen regelmatig slecht door het licht dat het bedrijf 's nachts verspreidt. Dat zegt PvdA-raadslid Willem Klijn die het college van B en W opnieuw schriftelijke vragen heeft gesteld.

Klijn stelde het college al eerder vragen over klachten over lichtvervuiling door Schenkeveld. B en W antwoordden toen dat er nog weinig bekend is over de effecten van veel licht op mens en dier en dat de Omgevingsdienst heeft vastgesteld dat de kwekerij voldoet aan alle voorwaarden.

De PvdA is ronduit teleurgesteld over de antwoorden van het college en heeft daarom nieuwe vragen gesteld. 滴et licht van Schenkeveld schijnt bij bewolkt of mistig weer door de gordijnen in de slaapkamers. Bovendien baadt heel Rijsenhout bij die weersomstandigheden in een oranje gloed die tot in Hoofddorp zichtbaar is."

Willem Klijn stelt dat er wel degelijk meer bekend is over het effect van lichtvervuiling op dieren. Voorlopige conclusies zijn bijvoorbeeld dat het aantal nachtvlinders afneemt en dat sommige soorten worden bedreigd met uitsterven.

De PvdA voert aan dat als het kassencomplex nog verder groeit de grens van de toegestane lichtsterkte vier keer wordt overschreden. De sociaal-democraten vinden dat onaanvaardbaar. Raadslid Klijn vindt dat de gemeente inwoners van Rijsenhout moet beschermen.

De PvdA'er wil weten of het college bereid is om de Omgevingsdienst metingen te laten verrichten bij het bedrijf en of het met Schenkeveld in gesprek wil gaan over de klachten. Eerder zagen B en W de noodzaak daar niet van in.