PvdA wil vluchtelingen opvangen in lege kantoren

HOOFDDORP De PvdA-fractie wil dat het college van B en W zich sterk maakt voor de opvang van vluchtelingen in lege kantoorpanden, zoals op bedrijventerrein Beukenhorst-west. Dat blijkt uit een motie die de sociaal-democraten donderdag willen indienen tijdens de raadsvergadering.

De aanleiding voor de motie is de enorme vluchtelingenstroom in Europa en de dringende oproep van staatssecretaris Klaas Dijkhoff aan gemeenten om met onorthodoxe oplossingen te komen voor het probleem. Volgens de PvdA heeft Haarlemmermeer een traditie van 160 jaar om mensen van buiten de gemeente te verwelkomen.

De partij wil daarom dat het college onderzoekt hoeveel vluchtelingen er op korte termijn kunnen worden opgevangen en aan welke eisen die opvang moet voldoen.

De PvdA is donderdag niet de enige partij die de opvang van vluchtelingen aan de orde stelt. Ook Kees van der Linden van Onafhankelijk Liberaal heeft mondelinge vragen aangekondigd. Volgens Van der Linden heeft staatssecretaris Dijkhoff met name een beroep gedaan op VVD-bestuurders in het land.

Dijkhoff heeft gezegd dat VVD-bestuurders toch vooral moed en stoerheid moeten tonen om extra opvang te realiseren. Raadslid Van der Linden wil daarom weten welke moed de VVD'ers in het college tot nu toe hebben getoond. De oud-VVD'er is ook benieuwd wat de VVD-fractie vindt van de oproep van Dijkhoff.