• Ton Dijkstra

Raad: geen hongerige kinderen in de klas

HOOFDDORP De gemeenteraad heeft donderdag in een motie uitgesproken dat de gemeente er alles aan moet doen om alle kinderen zonder honger naar school te laten gaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft opdracht gekregen om samen met scholen te onderzoeken of er inderdaad kinderen zijn die zonder ontbijt of lunch naar school komen.

De motie was een initiatief van Rinus Beusenberg van SRH. De fracties van CDA en CDA sloten zich bij het voorstel aan. Het initiatief was het gevolg van een betoog van voorzitter Hans de Bats van de Voedselbank kort voor het zomerreces dat er veel gezinnen geld te kort komen om kinderen elke dag eten te kunnen geven.

Die boodschap leidde tot een emotionele reactie bij raadslid Beusenberg, die vertelde dat hij zelf als kind ook armoede heeft gekend. Volgens hem is het uit den boze dat in een welvarende gemeente als Haarlemmermeer kinderen met honger naar school gaan.

Beusenberg voegde donderdag de daad bij het woord door met een motie te komen. Volgens wethouder Ap Reinders van Sociale Zaken gebeurt er heel veel op het gebied van armoedebestrijding onder kinderen, maar een extra signaal van de raad was natuurlijk niet slecht.

De motie werd uiteindelijk niet door alle partijen gesteund. Fractievoorzitter Arjo van Bezooijen van de ChristenUnie-SGP zei uiteraard achter de geest van de motie te staan dat alle kinderen te eten moeten hebben maar de manier waarop Beusenberg dat wil realiseren was voor zijn fractie onvoldoende.

De kersverse fractievoorzitter van de VVD, Jurgen Nobel, sloot zich daarbij aan. Eerder zei hij dat het voeden van kinderen primair een verantwoordelijkheid is van ouders. Als die dat kunnen, zijn er genoeg instanties om in de bres te springen, aldus Nobel.