• Het 'nieuwe' centrum van Badhoevedorp.

    Renée Heijmans

Raad: herstel vertrouwen met Badhoevedorp

HOOFDDORP Het nieuwe college van burgemeester en wethouders moet er alles aan doen om het geschonden vertrouwen met inwoners van Badhoevedorp te herstellen. Die boodschap viel donderdagavond te beluisteren tijdens een debat in de gemeenteraad over het Definitief Stedenbouwkundig Ontwerp (DSO) voor het centrum van Badhoevedorp.

De verhouding tussen de gemeente en inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers in Badhoevedorp liep vorig jaar een behoorlijke knauw op door de plannen voor het nieuwe centrum van het dorp na de omlegging van de A9. Critici meenden dat de gemeente weigerde te luisteren naar de inbreng van het dorp.

De kritiek op de plannen was ook duidelijk te horen in het eerste uur van de behandeling, waarop betrokkenen uit Badhoevedorp hun opvatting mochten geven. "Dit plan wijkt af van het oorspronkelijke doel om Badhoevedorp een levendig centrum te geven", zei dorpsbewoner Jorge Heisenberg. Hij drukte de gemeenteraad op het hart nog eens goed naar het plan te kijken.

Ook bestuurslid Albert Roos van de dorpsraad Badhoevedorp was kritisch. Hij waarschuwde dat de 'parel van de polder' mogelijk onherstelbaar wordt beschadigd als het centrumplan ongewijzigd wordt uitgevoerd.

De vastgoedeigenaren aan de noordkant van het centrum dreigen niet mee te doen aan de plannen als er geen zaken veranderen, zei hun vertegenwoordiger Martijn Peters. Die noodkreet baarde VVD-raadslid Katrijn Kliphuis. Want zonder vastgoedondernemers geen nieuw centrum.

Dorpsbewoonster Riet Verbeek hield een warm pleidooi voor een fraai plein in het centrum. Volgens haar is die nu niet gepland. "Een plein om feesten te geven of voor dansfestijnen. Voor inwoners tussen de 20 en 70 is nu helemaal niks te doen in Badhoevedorp."

De raadsfracties hadden begrip voor de kritische geluiden uit het dorp. Zij riepen de nieuwe wethouder voor Badhoevedorp, Mariëtte Sedee-Schuitemaker (CDA), op met de kritische Badhoevedorpers om de tafel te gaan.

Wethouder Sedee zei de handschoen maar al te graag op te pakken. "De raad vraagt mij de plooien met Badhoevedorp vlot te trekken. Bij deze mij toezegging. Ik ben er al hard mee bezig."