• Ton Dijkstra

Raad houdt vast aan vooral gezinnen in noodopvang

HOOFDDORP De gemeenteraad wil onverkort dat er in meerderheid gezinnen worden opgevangen in de noodopvang voor vluchtelingen in Vijfhuizen. Dat bleek vorige week tijdens een debat in de raad over de bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

GroenLinks-raadslid Els Berk stelde dat het COA over alle vluchtelingen gaat die Nederland binnenkomen. Die organisatie kan er toch bij uitstek voor zorgen dat er in Vijfhuizen vooral gezinnen komen. Dat is ook een uitdrukkelijke wens van de inwoners van het dorp.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers vond dat het college zich hier veel sterker voor zou moeten maken. Wat er nu in de overeenkomst met het COA staat is volgens hem veel te slapjes. Fractievoorzitter Anneke van der Veer van Onafhankelijk Liberaal (OL) ging nog een stap verder. "Het COA beslist gewoon. Haarlemmermeer heeft maar heel weinig in te brengen."

Van der Veer houdt haar hart vast als er straks alleengaande jonge mannen naar Vijfhuizen komen. "Als je veel jonge mannen bij elkaar zet, dan komt daar gedonder van."

Wethouder Tom Horn benadrukte dat het college zijn uiterste zal doen om zoveel mogelijk gezinnen in Vijfhuizen op te vangen. Maar garanties geven is onmogelijk, aldus de wethouder, want als er geen gezinnen Nederland binnenkomen kun je ze moeilijk gaan opvangen.

De discussie ging ook over het aangekondigde meldpunt van Forza! over overlast door vluchtelingen. Sommigen verweten de partij stemmingmakerij. D66-raadslid Pablo Meegdes vond het meldpunt onzin, omdat Forza! helemaal niks met de meldingen kan. HAP-fractievoorzitter Johan Rip wilde weten of Forza! het meldpunt wil instellen omdat zij de burgemeester niet vertrouwt.

Fractievoorzitter Paul Meijer zei daarop dat tijdens de crisisopvang is gebleken dat er niet altijd adequaat is gereageerd op de meldingen uit Vijfhuizen. Forza! wil daarom inwoners van Vijfhuizen de mogelijkheid bieden om alles 24 uur per etmaal te melden. Burgemeester Theo Weterings noemde het Forza!-meldpunt overbodig en verwarrend voor de inwoners. Hij wees erop dat het COA al een meldpunt heeft en in de beginperiode ook de gemeente.