Raad ongerust over winkelcentrum Hoofddorp-centrum

HOOFDDORP De gemeenteraad maakt zich zorgen over de ontwikkeling van het winkelcentrum in het centrum van Hoofddorp. Fracties vragen zich af of er geen actie moet worden genomen om ervoor te zorgen dat het centrum de boot niet mist nu de economie weer aantrekt. Dat bleek donderdag tijdens de raadsvergadering waar de raad zich over de commerciële voorzieningen in de gemeente boog.

Sonja Olthuis van Ondernemend Hoofddorp zette als inspreekster de toon van de discussie door te stellen dat er een aanpak nodig is om het winkelcentrum up-to-date te houden. Dat geldt zeker voor de Tuinweg en de Concourslaan, waar steeds meer leegstand is. Ze bepleitte een snelle herstructering.

Veel politieke partijen deelden de zorgen van Olthuis. Eén van de problemen in het winkelcentrum is nog altijd parkeren. PvdA-fractievoorzitter Chris Vonk opperde aan de Kruisweg een systeem van 'hit and run' in te voeren, waarbij automobilisten na tien minuten parkeren weer weg moeten zijn. Andere fracties reageerden niet direct enthousiast.

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! vroeg zich af waarom niet wordt overwogen om weer tweerichtingsverkeer in te voeren op de Kruisweg om de straat aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

D66-raadslid Martin Meiland vond dat er iets moet worden gedaan aan overbodige regels. Als voorbeeld noemde hij de bierproeverij die boekhandel Stevens wilde houden maar een stokje voor werd gestoken, omdat de winkel geen horecavergunning heeft.

Fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks benadrukte dat er actie moet worden ondernomen om het winkelcentrum aantrekkelijk te houden. Ondernemers zouden dat zelf moeten doen, maar de gemeente mag best een handje helpen, zo vond Mulder.

Wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken kon niet reageren op alle kritiek en suggesties uit de raad. Er was onvoldoende tijd om de discussie af te ronden. Het debat wordt nu op een latere datum voortgezet.