• Redactie

Raad schrapt opnieuw debat over TeleVerde

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad heeft donderdag voor de tweede maal een debat over de megaclaim van gebiedsontwikkelaar TeleVerde afgeblazen. Een meerderheid vindt het niet verstandig om in het openbaar te gaan discussiëren, terwijl het conflict tussen TeleVerde en de gemeente nog 'onder de rechter' is.

Zoals bekend claimt TeleVerde een schadevergoeding van ruim 406 miljoen euro van de gemeente, omdat een bedrijvengebied in Badhoevedorp-Zuid niet kan worden ontwikkeld. De ontwikkelaar voelt zich gesteund door een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank, die vorig jaar bepaalde dat de gemeente onrechtmatig is geweest.

TOEZEGGING De gemeente is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. In een brief aan de gemeenteraad stelt het college van B en W dat er nooit een rechtsgeldige toezegging is gedaan om mee te werken aan de ontwikkeling van Badhoevedorp-Zuid. Het college ziet de afloop van de beroepszaak dan ook met vertrouwen tegemoet.

De fractie van D66 en twee raadsleden van GroenLinks stelden donderdag voor om toch in het openbaar over de zaak te spreken. D66-fractievoorzitter Joost Koomen stelde dat de maatschappelijke impact van de schadeclaim groot is en dat inwoners ook het recht hebben om te weten hoe de politiek ermee omgaat.

ONDERDELEN GroenLinkser Peter Boerman vulde aan dat de zaak weliswaar onder de rechter is, maar dat dit niet voor alle onderdelen van het conflict geldt. De gemeenteraad kan volgens hem heel goed over die punten spreken.

Dat waren de meeste fracties niet met hem eens. De tegenstanders bleven bij hun standpunt dat de kwestie niet in het openbaar moet worden besproken.