• Youp van der Steeg

Raad sterk verdeeld over onteigening winkels

HOOFDDORP De gemeenteraad is sterk verdeeld over de vraag of de gemeente moet doorgaan met onteigening van twee winkelpanden aan de Concourslaan in het centrum van Hoofddorp. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat.

Het college van B en W wil een onteigeningsprocedure starten om nieuwbouw in de Concourslaan en Tuinweg mogelijk te maken. Toenmalig wethouder Michel Bezuijen beloofde projectontwikkelaar Kennemerland Beheer al in 2011 onteigening te starten als niet alle pandeigenaren akkoord zouden gaan met verkoop. Zijn opvolger Adam Elzakalai zei donderdag in de raad dat het college wil vasthouden aan die belofte.

Veel raadsfracties vinden de procedure tot nu toe onzorgvuldig. Zo heeft een winkeleigenaar een bod van 300.000 euro gekregen voor zijn winkel en een bovenwoning. Critici vinden dat een belachelijk laag bedrag voor een pand op deze locatie. Voor de betrokken winkelier is het onmogelijk om in het centrum van Hoofddorp een vergelijkbaar pand terug te kopen.

Wethouder Elzakalai verdedigde zich met de opmerking dat de gemeente niet met dat aanbod is gekomen. Het bedrag is volgens hem vastgesteld door een onafhankelijk taxateur.

De twee pandeigenaren aan de Concourslaan die hun perceel niet aan de projectontwikkelaar hebben verkocht hebben inmiddels een eigen ontwikkelplan gemaakt. Wethouder Elzakalai zei dat dit plan nog niet planologisch is goedgekeurd.

Met name de fracties van VVD en PvdA wilden de onteigeningsprocedure niet stoppen om de druk op de ketel te houden. VVD'er Pieter-Jan de Baat zei dat hij niet kan beoordelen of de procedure wel of niet zorgvuldig is verlopen. PvdA-raadslid Mieke Booij stelde dat er eindelijk eens iets moet gebeuren in het gebied, omdat de winkeliers al zo lang wachten op een opknapbeurt. Als de onteigening nu wordt afgeblazen, gaat het mogelijk weer veel langer duren, zo is de PvdA bang.

Partijen zijn intussen met elkaar in gesprek om tot een minnelijke schikking te komen. Dat heeft de voorkeur van de gehele gemeenteraad. Wethouder Elzakalai noemde de gesprekken tot nu toe 'constructief'.

CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee zei uit een e-mail te hebben begrepen dat de partijen er bijna uit zijn. Onteigening heeft daarom geen enkele zin meer, zo meende zij. De gemeenteraad stemt over twee weken over het voorstel van het college die onteigening toch door te zetten.