• Ton Dijkstra

Raad verdeeld over Cultuurgebouw als ondernemer

HOOFDDORP Heeft het Cultuurgebouw zich de afgelopen jaren nu wel of niet waargemaakt als cultureel ondernemer? Die vraag stond donderdagavond centraal tijdens een vergadering in de gemeenteraad over het cultuurbeleid.

De raad heeft in 2014 vastgelegd dat de culturele instellingen zich voortaan als ondernemer moesten opstellen. Met andere woorden: de cultuursector moest naast een flinke bijdrage van de gemeente ook zelf inkomsten verwerven om de broek te kunnen ophouden.

Erik Jobben van het Cultuurgebouw zei als inspreker tegen de raad dat de culturele instellingen flink hun best doen om dat te laten slagen. De bezoekersaantallen stijgen en er zijn veel ideeën voor nieuwe evenementen. Daarbij wordt nadrukkelijk samenwerking gezocht met andere organisaties. Zo zijn er evenementen in de maak voor Park21 en voor het honkbalstadion.

"Het gaat goed met het Cultuurgebouw", zo concludeerde Jobben. Hij gaf aan dat de cultuursector een bezuiniging van 1.8 miljoen euro te slikken heeft gekregen maar dat er toch een sluitende begroting is. Volgens Jobben stijgt de zaalhuur en trekt de cultuursector ook steeds meer sponsors.

Niet alle raadsfracties waren onder de indruk. HAP-raadslid Tim van Essen hield zich vast aan de evaluatie van het cultuurbeleid, waarin staat dat over het cultureel ondernemerschap van de cultuursector eigenlijk niks bijzonders te melden valt. Hij noemde het allemaal 'te mager'. Ook fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! vond dat het Cultuurgebouw de verwachtingen over cultureel ondernemerschap niet heeft waargemaakt.

Dat leidde tot een scherpe reactie van het CDA en GroenLinks. CDA-raadslid Herman Koning raadde de kritische partijen aan er wel rekening mee te houden dat het Cultuurgebouw de afgelopen jaren flinke tegenslagen heeft gekend. Ook fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks nam het op voor het Cultuurgebouw. "Er is door de cultuursector gigantisch veel werk verzet en gigantische successen geboekt."

Ook cultuurwethouder Derk Reneman voelde weinig voor een hard verwijt aan het adres van het Cultuurgebouw. "Het was code rood, het is nu code oranje en ik heb er alle vertrouwen in dat het code groen gaat worden." De wethouder zei absoluut niet van plan te zijn om in te grijpen bij de cultuursector. Volgens hem moet het Cultuurgebouw de bakens verzetten door nieuwe doelgroepen te bedienen.