• Ton Dijkstra

Raad vernietigend over bestuur Spaarnwoude

HOOFDDORP De gemeenteraad maakt zich grote zorgen over de situatie bij het algemeen bestuur van het recreatieschap Spaarnwoude. Dat bleek vorige week tijdens een debat in de raad.

Een onderzoek van de Randstedelijke Rekenkamers heeft aangetoond dat er ernstige financiële problemen dreigen bij Spaarnwoude en dat het bestuur geen visie heeft op de toekomst. De meeste fracties waren vernietigend over die conclusies.

Het bestuur wordt gevormd door gedeputeerde Tekin van de provincie Noord-Holland en de wethouders van vijf deelnemende gemeenten. Onder hen is ook wethouder John Nederstigt van Haarlemmermeer.

CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee noemde het beschamend dat deze ervaren bestuurders niet in staat zijn gebleken om een toekomstbestendig plan te maken voor het recreatieschap. "Zoveel professionele krachten en het gaat nog niet goed." Sedee kreeg bijval van vrijwel alle andere raadsfracties.

Raadslid Michel van Dijk van Forza! sprak over een 'stuurloos schip'. Hij vond het jammer dat de slechte situatie bij Spaarnwoude door de Rekenkamers aan het licht is gebracht. Volgens hem was het sjieker geweest als het college zelf met deze boodschap was gekomen.

Als het VVD-raadslid Beryl van Straten lag, zat er maar één ding op: mouwen opstropen en direct aan de slag. Zij vond dat de provincie het voortouw moet nemen om actie te ondernemen. Andere fracties meenden echter dat Haarlemmermeer die rol beter kan oppakken.

Wethouder John Nederstigt onderschreef de zorgen van de gemeenteraad. Die zorg is er volgens hem bij het college ook. Haarlemmermeer heeft nog wel geprobeerd om het tij te keren in het bestuur van het recreatieschap, aldus Nederstigt, maar dat was niet gelukt.

CDA-leidster Sedee vond de reactie van de wethouder 'te genant voor woorden'. Volgens haar probeerde Nederstigt de schuld door te schuiven naar de andere gemeenten die meedoen aan het recreatieschap.

De wethouder zei er alle vertrouwen in te hebben dat er nu een andere koers wordt gevaren na het alarmerende onderzoek van de Rekenkamers. Nederstigt zegde toe dat hij in elk geval zijn 'volle gewicht' in de strijd zal werpen.

De raad maakte duidelijk dat er eerst een visie op de toekomst op tafel moet komen voordat er extra geld beschikbaar wordt gesteld voor het recreatiegebied. De politiek wil in elk geval een andere keer doorpraten over wat er in die visie moet staan.