• Eigen foto

Raad wil zuinig omgaan met kantoorlocaties

HOOFDDORP De gemeenteraad staat niet direct te springen om alle beoogde kantoorlocaties in de polder in één keer uit te geven. Dat bleek vorige week tijdens een debat over het jongste plan voor bedrijven en kantoren (Plabeka 3.0).

Door de economische crisis stond de behoefte aan nieuwe kantoren jarenlang op een laag pitje. Doordat de economie inmiddels weer flink aan het aantrekken is, is de verwachting dat er weer meer kantoorlocaties en bedrijventerreinen nodig zijn.

In Plabeka 3.0 wordt daarom voorgesteld om ruim 363.000 vierkante meter kantoorlocaties op de markt te brengen en meer dan 25 hectare bedrijventerreinen. Het plan werd verdedigd door de nieuwe wethouder voor Economie, Marja Ruigrok (VVD).

Niet alle partijen waren direct enthousiast om alle beschikbare bedrijfsgrond in de strijd te werpen. Het gaat om percelen in Badhoevedorp-Zuid, een deel van Beukenhorst-Oost, Schiphol Trade Park en Schiphol-Oost.

PvdA-fractieassistent Fien Eveleens vroeg zich af of het wel slim is om alle opties nu al te gebruiken. Volgens haar dreigt de gemeente veel geld mis te lopen als er zo veel gronden tegelijk op de markt komen.

Ook raadslid Peter Boerman (GroenLinks) was huiverig over het voorstel. Hij wees erop dat er op dit moment nog altijd 13 procent van de beschikbare kantoorruimte leeg staat. ,,Moeten we niet zuiniger omgaan met de grond? Waarom zo'n haast?''

Wethouder Ruigrok stelde de critici in de raad gerust. Volgens haar is het niet de bedoeling om alle beoogde percelen in één keer in te brengen. Dat gebeurt volgens haar in fasen. De wethouder zei dat Haarlemmermeer veel voor heeft op andere gemeenten in de regio, zoals Amstelveen en Aalsmeer, waar helemaal geen bedrijfsgrond meer is. Haarlemmermeer heeft daarentegen nog wel genoeg te bieden, aldus Ruigrok.

CDA-raadslid Pauline Maat vroeg zich of dit niet ten koste gaat van de agrarische bedrijvigheid in de polder. Zij was ook niet erg enthousiast over de bedrijventerreinen die recent zijn gerealiseerd. Het kersverse raadslid sprak over 'blokkendozen' waardoor de toerismeplannen van de gemeente direct in de prullenmand kunnen.

Fractievoorzitter Hans Spijker van Een Haarlemmermeer kwam terug op het conflict met gebiedsontwikkelaar TeleVerde over grond in Badhoevedorp-Zuid. Hij vroeg zich af of de ontwikkelaar ter compensatie geen andere locatie kan worden aangeboden.

Wethouder Ruigrok had geen behoefte om daar op in te gaan. Op 28 februari is er een besloten informatiebijeenkomst over de rechtszaak met TeleVerde, waarop het college de gemeenteraad gaat informeren waarom er hoger beroep is ingesteld. Zoals eerder gemeld heeft de rechter in eerste instantie geoordeeld dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld. TeleVerde eist van de gemeente een schadevergoeding van tenminste 265 miljoen euro.