• Ton Dijkstra

'Raadhuis in Hoofddorp is voor ons half uur rijden'

HAARLEMMERLIEDE Niet iedereen was donderdagavond in Haarlemmerliede gelukkig met de plannen van de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer om te gaan fuseren. "Het raadhuis in Hoofddorp is voor ons een half uur rijden met de auto", zo mopperde bewoner Sietsma uit Spaarndam-Oost. "Dat is even lang als naar Alkmaar."

De gemeenteraden van Haarlemmerliede en Haarlemmermeer hielden donderdagavond in hotel-restaurant de Zoete Inval een hoorzitting over de voorgenomen fusie tussen de twee gemeenten. Van de 237 zienswijzen die zijn ingediend, waren er 20 tegen de plannen. Zeven - waarvan 2 voor en 5 tegen - werden er persoonlijk toegelicht.

Het lag voor de hand dat de meeste reacties uit Haarlemmerliede en Spaarnwoude kwamen. De kwestie Spaarndam is nog altijd een heet hangijzer bij de buren. De dorpsraad van Spaarndam wil dat de twee delen van het dorp, West en Oost, worden samengevoegd en onder Haarlem komen te vallen. De fusiegemeenten vinden echter dat Spaarndam-Oost gewoon bij de nieuwe gemeente Haarlemmermeer kan blijven.

Trees Beelen uit Spaarndam-Oost was het daar in elk geval niet mee eens. "Ik heb niks met Haarlemmermeer en met mij velen. Ik ben georienteerd op Haarlem en vindt dat wij daarom onder Haarlem moeten vallen. Maar er wordt niet naar ons geluisterd."

CDA-raadslid Arie Noomen reageerde dat de Spaarndamse ook na de fusie zich gewoon op Haarlem mag blijven richten."Maar ik mag u aanraden ook eens naar Haarlemmermeer te gaan, want Hoofddorp en Nieuw-Vennep zijn best interessant."

Beelen zei ook nog dat de dorpen Zwanenburg en Badhoevedorp volgens haar het afvoerputje van Haarlemmermeer zijn. Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! wilde dat graag rechtzetten. "We hebben 26 kernen in Haarlemmermeer en die zijn ons allemaal even lief."

Onder de insprekers was ook de Haarlemse wethouder Merijn Snoek (CDA). Die kwam opnieuw bepleiten dat deze procedure een unieke kans is om het dorp Spaarndam te verenigen en dan uiteraard onder Haarlems bestuur. "Er is bij de Spaarndammers een natuurlijke oriëntatie op Haarlem." Snoek riep op om de voorstanders van een samenvoeging van beide delen Spaarndam zich gehoord te laten voelen in het vervolgproces. Andere insprekers deden een verzoek om nog eens te onderzoeken wat de Spaarndammers nu eigenlijk zelf willen.

Voor Monique van de Valk was dat al wel duidelijk. Zij heeft handtekeningen opgehaald in Spaarndam-Oost voor het standpunt dat Oost gewoon bij de nieuwe gemeente moet aansluiten. Volgens de Spaarndamse zijn de meeste inwoners daar voor.

De gemeenteraden van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en van Haarlemmermeer bespreken de reacties op respectievelijk 4 en 6 april. Het definitieve besluit valt op 13 april als beide raden in Hoofddorp vergaderen. Helaas moeten sommige inwoners van de buurgemeente daar wel een half uur voor rijden.