• Ton Dijkstra

Raadslid Berk: raadhuisplan niet optimaal

HOOFDDORP Hoewel meerdere fracties en raadsleden vorige week hun twijfels hadden over het renovatieplan voor het raadhuis was raadslid Els Berk van GroenLinks uiteindelijk de enige die tegenstemde. Volgens haar heeft het weinig gescheeld of ook de twee andere leden van de GroenLinks-fractie, Nicole Mulder en Maaike Ballieux, hadden tegengestemd. "Het was een dubbeltje op zijn kant."

Berk stelt dat GroenLinks geen fractiediscipline kent en dat je daarom als raadslid je eigen koers mag varen. Als dat bij andere partijen ook zo was geweest, weet ze zeker dat er meerdere tegenstemmers waren geweest. Volgens Els Berk leven er in de raad veel bedenkingen over de huidige plannen.

Het raadslid noemt drie redenen waarom zij heeft tegengestemd. In het algemeen vindt zij de renovatie van het huidige raadhuis en de bouw van een nieuw werkhuis voor ambtenaren 'geen optimaal plan'. Berk vindt een bedrag van 19 miljoen euro te veel geld om een oud gebouw op te knappen.

"Je kunt veel beter een nieuw gebouw neerzetten. Er wordt dan gezegd dat het monumentale karakter van de raadzaal niet verloren mag gaan. Nou, dan had je die raadzaal gewoon in de nieuwbouw kunnen herplaatsen. De opzet is om het raadhuis zo duurzaam mogelijk te maken. Dat kun je beter door een nieuw raadhuis te bouwen."

Het GroenLinks-raadslid vindt ook het huren van het toekomstige onderkomen voor ambtenaren geen goed idee. "We moeten duurzaam omgaan met geld van de burgers. Als je iets koopt, is het na twintig jaar van jou. Als je iets huurt, betaal je er wel voor maar wordt het pand nooit van jou."

Els Berk is van mening dat er te veel is gefocused op de variant die het college van burgemeester en wethouders heeft aangedragen. Er waren in het verleden vier alternatieven voor ver- of nieuwbouw van het raadhuis. Volgens haar zijn die nooit serieus doorgerekend.

Maar Els Berk weet als ervaren raadslid als geen ander dat de strijd gestreden is. "Er ligt een democratisch genomen besluit en dat gaan we ook zo uitvoeren. Ik hoop van harte dat het goed komt met het nieuwe raadhuis."