• Ton Dijkstra

Raadslid Van der Veer op de bres voor kindbruidjes

HOOFDDORP Ook in Haarlemmermeer verblijft een zogeheten kindbruidje. Dat heeft het college van B en W geantwoord op raadsvragen van Anneke van der Veer van Onafhankelijk Liberaal (OL). Inmiddels is het meisje wel meerderjarig.

Kindbruidjes trouwen als minderjarig meisje in het buitenland met een vaak veel oudere man. Als deze meisjes naar Nederland kwamen, ging het IND uit van een vermoedelijk rechtsgeldig huwelijk en werd dat huwelijk ook in Nederland erkend. Kindhuwelijken die in Nederland werden aangemeld, werden tot afgelopen zaterdag erkend. Nu is dat niet meer het geval.

Het is niet denkbeeldig dat er straks in Vijfhuizen kindbruidjes worden opgevangen. In het aanmeldcentrum in Ter Apel vroegen tot voor kort drie kindbruidjes per week asiel aan. Volgens het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel hebben die meisjes bescherming en zorg nodig.

Anneke van der Veer stelt vast dat dit in Haarlemmermeer niet gebeurt. "Bij erkende huwelijken stelt de gemeente dat er geen taak voor haar is weggelegd in een actieve benadering en begeleiding van kindbruiden. Zij wijst enkel op het meldpunt Veilig Thuis. Maar zolang niemand zo'n kind op dit meldpunt wijst, is dat tevergeefs."

Volgens het raadslid wordt door de erkenning van het huwelijk ook seks met een kind gelegaliseerd. "Seksueel misbruik van sommige kinderen is kortom in Nederland, ook in Haarlemmermeer, toegestaan. Jeugdzorg, het Nidos, de rechter, de gemeente vinden zij zichzelf alle niet bevoegd om het op te nemen voor deze meisjes. Via social media heb ik een oproep geplaatst met de vraag welke instantie zou kunnen helpen bij dit probleem. Ieder kindbruidje is er een teveel."