• Ton Dijkstra

Recordaantal passagiers voor Schiphol

SCHIPHOL Luchthaven Schiphol verwelkomde afgelopen jaar een recordaantal passagiers. Ruim 58,2 miljoen reizigers maakten gebruik van het vliegveld. Dat komt neer op een groei van 6 procent ten opzichte van 2014, maakte Schiphol maandag bekend.

Het aantal vliegtuigen dat op Schiphol is geland of van de luchthaven is vertrokken nam 2,8 procent toe tot een totaal van 451.000 vliegbewegingen. Het aantal bestemmingen dat vanuit Amsterdam werd aangedaan bleef met een 322 nagenoeg gelijk vergeleken met een jaar eerder.

Ook op de regionale luchthavens van de Schiphol Group was sprake van groei. Eindhoven Airport telde in 2015 4,3 miljoen passagiers, oftewel een tiende meer dan een jaar eerder. Rotterdam The Hague Airport zag het aantal reizigers met 0,3 procent toenemen tot 1,7 miljoen. Ook op deze vliegvelden vertrokken en landden meer toestellen.

Schiphol-topman Jos Nijhuis voorziet voor 2016 een verdere groei van het aantal reizigers. Hij verwacht dit jaar op een totaal van 60 miljoen uit te komen op Nederlands grootste luchthaven. Schiphol viert in 2016 zijn honderdjarig bestaan. Dit jaar zullen ook de verbouwingen in de terminal zijn afgerond.

De hoeveelheid vracht die door Schiphol is verwerkt is vorig jaar overigens wel licht afgenomen. Het ging alles bij elkaar om 1,6 miljoen ton. Dat was 0,9 procent minder dan in 2014.