• Een deel van de crew van De Oude Meerpaal in de Kionzaal. - Leg aan en laat je verrassen. -

    Trudy Witteman

Restaurant De Oude Meerpaal uit Vijfhuizen in oude luister hersteld

VIJFHUIZEN In de naam van Het Gouden Hart van Haarlemmermeer, in vroeger jaren door blije gasten gegeven, is slechts één letter gewijzigd. De ingrijpende renovatie heeft heel wat meer voeten in de aarde gehad. Maar met als resultaat dat restaurant De Oude Meerpaal stevig op de kaart staat.

"Er is hier wel het een en ander gebeurd", stralen chef-kok Serge en gastvrouw Joke tijdens een rondgang door De Oude Meerpaal, gevestigd in het in Engelse landhuisstijl gebouwde pand aan de Vijfhuizerdijk 3 in Vijfhuizen. Wie het nog kent uit de tijd dat er boven de entree 'Herberg De Ouwe Meerpaal' stond zal het tweetal gelijk geven. De verbouwing heeft het restaurant nóg meer cachet gegeven. Met oog voor detail is zowel de buiten – als de binnenkant van het iconische pand in oude luister hersteld. Zo zijn de oude plavuizen deels blijven liggen en bestaat de lambrisering uit houten panelen die afkomstig zijn uit een oude kerk. Het bruin en groen als hoofdkleur zorgt voor een warme sfeer.

De Oude Meerpaal maakt sinds een aantal jaren deel uit van de Haesje Claes Groep (HCG) uit Amsterdam waartoe ook het bekende restaurant Haesje Claes in de Spuistraat behoort. Om het milieu te ontzien mogen vanaf 1 januari de touringcars waarmee de vele toeristen tot voor de deur worden gebracht, de binnenstad niet meer in en dus moest HCG op zoek naar een locatie waar groepen nog wél ontvangen konden worden. Nadat het oog op de toenmalige Ouwe Meerpaal was gevallen werd niet verder meer gezocht. En waarom zou je ook? Ringvaart, molen, ophaalbrug, toeristen kijken hun ogen uit. En zij niet alleen.

TROUWLOCATIE De Oude Meerpaal is een officiële trouwlocatie. Stap in het huwelijksbootje, meer aan bij de vernieuwde steiger en wandel over de rode loper naar het prieel voor de huwelijksceremonie. Met plaats genoeg voor een receptie en een heerlijk diner. Ook biedt het restaurant alle benodigde vergaderfaciliteiten evenals verschillende mogelijkheden voor een zakelijke lunch of diner. De prachtige locatie aan het water is eveneens een uitgelezen plek voor het vieren van een jubileum of verjaardag. En dat geldt evenzeer voor de gezellige vrijdagmiddagborrel die wekelijks vanaf 16.00 uur gehouden wordt. Joke: "We willen er ook zijn vóór en mét het dorp en staan open voor alle ideeën."

Momenteel nog is het restaurant voor lunch en diner open op vrijdag, zaterdag en zondag. "We hebben bewust gekozen voor een rustige opstart. We willen het direct goed doen. Onze gasten moeten tevreden naar huis gaan", vertellen Serge en Joke die benadrukken dat groepen op andere dagen ook welkom zijn.

Direct goed doen. Om dat te ervaren reserveren we een tafel voor twee in de Kionzaal, het oudste gedeelte van het medio 19e eeuw gebouwde pand waar eigenaar en wereldberoemde draadkunstenaar Bob Kion zijn herberg en eetgelegenheid begon. Mijn disgenote begint met een rundercarpaccio met Amsterdamse kaassnippers, haar overzijde met een zalmtartaar. Als hoofdgerecht kiest zij voor saté van kippendijen met zoetzure salade, cassave en oerfriet en hij voor Beef Wellington, een diamanthaas van 200 gram met 'n jasje van parmaham en bladerdeeg met ui en paddenstoelen. Volgens de uiterst plezierige en correcte bediening samen met de zalmtartaar de toppers van het huis. We weten nu waarom. Met gastvrijheid hoog in het vaandel, alles tot in de puntjes verzorgd, ruime porties en een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding heeft De Oude Meerpaal alles in zich om Het Gouden Hart van Haarlemmermeer genoemd te worden.

De Oude Meerpaal is bereikbaar via: (023) 303 5987. Zie ook www.deoudemeerpaal.nl.

Frans Witteman