• Ton Dijkstra

Reddingsbrigade wil toezicht houden op strandjes

HOOFDDORP De reddingsbrigade uit Heemstede heeft aangeboden om toezicht te houden op de strandjes in het Haarlemmermeerse bos en bij de Toolenburgerplas. Dat zei Forza!-raadslid Michel van Dijk donderdag tijdens de raadsvergadering.

Burgemeester Theo Weterings toonde zich bereid in gesprek te gaan met de reddingsbrigade. Hij zei zeker geen bezwaar te hebben als vrijwilligers van de reddingsbrigade een oogje in het zeil willen houden op beide strandjes.

De fracties van Forza! en CDVP dienden donderdag samen een motie in om per direct toezichthouders in te zetten als een soort strandwacht in het Haarlemmermeerse bos en in Toolenburg. Raadslid Van Dijk benadrukte dat het incident in het pinksterweekend, waarbij een 19-jarige Hoofddorper in de Toolenburgerplas verdronk, hier los van stond.

Michel van Dijk had echter zelf geconstateerd dat er op warme en zomerse dagen op de beide strandjes geen toezicht is. Volgens hem komt dat de veiligheid ter plaatse niet ten goede.

Burgemeester Weterings bestreed dat er totaal geen toezicht is op de recreatiestrandjes. Volgens hem maken toezichthouders op warme dagen geregeld een ronde door het bos en als er aanleiding voor is blijven ze dan ook langer op één plek. Ook de politie is regelmatig in de recreatiegebieden te vinden. Volgens hem is er dus wel voldoende toezicht en valt het ook met de overlast in de gebieden wel mee.

De meeste fracties voelden er niks voor om als overheid badmeesters of strandwachten te leveren. Zij wezen erop dat de veiligheid van recreanten nog altijd een verantwoordelijkheid is van mensen zelf. De partijen vonden ook dat het erg meevalt met het aantal incidenten in de recreatiegebieden.

Na de toezegging van de burgemeester om te gaan overleggen met de reddingsbrigade besloten Forza! en CDVP om hun motie in te trekken.