• import

Regenboogvlag wappert voortaan elke dag bij raadhuis

HOOFDDORP De regenboogvlag als teken van seksuele diversiteit wappert vanaf komende maandag voortaan elke dag voor het raadhuis in Hoofddorp. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdagavond een motie met de titel Vier de Liefde van HAP, GroenLinks, D66, Gezond Haarlemmermeer, SRH en Een Haarlemmermeer aangenomen.

De motie was een reactie op de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring, waarin orthodoxe predikanten en christenen aangeven dat ze onder meer homoseksualiteit afwijzen. De verklaring leidde vorige week tot veel beroering in Nederland.

De motie was een initiatief van HAP-raadslid Sophie van de Meeberg. Ze zei voorafgaand aan de stemming dat de regenboogvlag een symbool van tolerantie is. Als je die elke dag laat wapperen straal je volgens Van de Meeberg als gemeente uit dat je ook tolerant wil zijn.

De fracties van Forza! en ChristenUnie-SGP steunden de motie niet. In een bewogen toelichting zei fractievoorzitter Koos de Vries van de Christen-Unie-SGP de Nashville-verklaring een 'knullig en amateuristisch stuk' te vinden. Hij zei ook 'onaangenaam verrast' te zijn door het stuk met 'rigide standpunten'. "Veel mensen voelen zich gekwetst, omdat ze terug in de kast worden geduwd", aldus De Vries.

De voorman van de ChristenUnie-SGP zei alle seksuele verbintenissen te respecteren, binnen de kaders van de wet. Toch steunde zijn fractie de motie niet. Dat kwam door de regenboogvlag. De Vries zei dat op Wikipedia staat dat deze vlag een symbool is van de homobeweging en bedoeld is om homoseksualiteit te propageren. Om niet verder te polariseren, zou de gemeenteraad daarom de vlag van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer moeten omarmen.

Koos de Vries benadrukte dat hij open staat voor een dialoog. "Bij ons bestaat de wil om naar elkaar te luisteren." Om zelf het goede voorbeeld te geven had De Vries al een diepgaand gesprek gehad met burgemeester Onno Hoes, die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn homoseksualiteit.

Forza! stemde om heel andere reden tegen de motie. Raadslid Erik Vermeulen zei dat zijn fractie helemaal geen behoefte heeft aan het dagelijks hijsen van de regenboogvlag. "Of je nou homo of hetero bent. Het maakt totaal niet uit. Zo'n symbool is daarom te jammer voor woorden."

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water toonde zich verbaasd over de vermeende koerswijziging bij Forza!. Zij stelde vast dat Forza!-raadslid Michel van Dijk in de vorige raadsperiode juist groot voorstander was van het openlijk steunen van seksuele diversiteit. Van Dijks nieuwe collega Vermeulen stelde de wethouder gerust door te melden dat Forza! inhoudelijk niet van mening veranderd is, maar dat het gevraagde vlagvertoon voor de fractie niet hoeft.

Ook fractievoorzitter Herman Koning van het CDA was kritisch. Hij sprak over een 'media-motie' en 'pure symboolpolitiek'. De christen-democraten besloten niettemin 'principieel voor te stemmen' om niet in verband te worden gebracht met haat en afwijzing.