• NMCX

Regentonnenactie van Haarlemmermeer Waterproof groot succes

HAARLEMMERMEER De regentonnenactie waarbij NMCX Centrum voor Duurzaamheid met de campagne Haarlemmermeer Waterproof een gratis regenton weggeeft aan in totaal circa 100 basisscholen, sportverenigingen en buurthuizen in Haarlemmermeer blijkt een groot succes. Binnen een aantal weken ontving NMCX veel enthousiaste aanvragen en is er nog maar een beperkt aantal regentonnen beschikbaar.

Minder schoon regenwater in het riool

Door de toenemende heftige regenbuien wordt het steeds belangrijker om onze omgeving waterproof in te richting. Bij flinke plensbuien op verharde oppervlaktes kan wateroverlast ontstaan. Het versteende oppervlak kan groener worden ingericht zodat er een spons wordt gecreëerd die het water een tijdje vasthoudt, zonder dat wateroverlast ontstaat. En de regenpijp kan in plaats van op het riool worden aangesloten op een regenton. Zo wordt het riool minder belast met het schone regenwater. Het water dát je opvangt kun je nuttig gebruiken, onder andere om planten te besproeien, of ramen mee te wassen.

Bewustwording: iedere druppel telt

Een regenton kan niet al het regenwater dat op het dak valt opvangen, maar iedere druppel telt. En daarnaast stimuleert een regenton de bewustwording over het belang om de sponswerking van Haarlemmermeer te vergroten: "We hopen dat deze actie bewoners van Haarlemmermeer aanzet zelf een regenton aan te schaffen, of andere maatregelen te nemen om de sponswerking te vergroten, zoals het vergroenen van de tuin", aldus Erna Krommendijk, projectleider Haarlemmermeer Waterproof bij NMCX. De eerste regenton is eind september bij IKC Wereldwijs geïnstalleerd en onthuld door wethouder Marjolein Steffens. "En we hebben vernomen dat de eerste planten in de school al door de leerlingen zijn bewaterd met het regenwater uit de ton". Binnenkort ontvangen de scholen nog een leerzaam filmpje over de regenton dat in de schoolklassen kan worden getoond. "Zo wordt voor alle leerlingen duidelijk waarom de regenton op het schoolplein staat en stimuleren ze hopelijk ook hun ouders om er een aan te schaffen."

Ook een regenton? reageer snel!

Alle basisscholen, sportverenigingen en buurthuizen in Haarlemmermeer kunnen zich via de website van Haarlemmermeer Waterproof, www.haarlemmermeerwaterproof.nl, aanmelden voor een gratis regenton. Er zijn er nog maar een aantal beschikbaar dus snel reageren is van belang!