• column

    renee heijmans

Renée Heijmans: Arme juffrouw Scholten

Zodra de temperaturen de 25 graden Celsius te boven gaan vallen mij onherroepelijk delen van een gedicht van Annie MG Schmidt te binnen. "Denk aan juffrouw Scholten, die is vandaag gesmolten, gesmolten op de Dam. Dat kwam door de hitte, daar is ze in gaan zitten ..." Mijn moeder las mij vaak deze gedichtjes voor maar dit was, naast de Spin Sebastiaan, een van mijn absolute favorieten. En ze was niet zomaar gesmolten, hoor. "Als een pakje boter, maar dan alleen wat groter, is ze uitgelopen voor het paleis." Dat kwam omdat het een ontzettend eigenwijze vrouw was, die naar niemand luisterde en met deze hitte toch midden op de Dam wilde vertoeven. Met een triest einde tot gevolg. "Enkel nog haar tasje, lag daar in een plasje." Natuurlijk behaalde ze met deze stunt de voorpagina van de krant met als treffende kop: "Dame smelt!" Zoals het een echt Annie MG gedicht betaamt sluit ook dit relaas af met een stichtelijke boodschap: "Laten we met die hitte overal gaan zitten, maar vooral niet midden op de Dam."

Maar waar kunnen we dan wel gaan zitten, bijvoorbeeld in ons pittoreske maar ook deze dagen verhitte Badhoevedorp. Uiteraard is het goed toeven bij een van de ijs-verkooppunten, alhoewel het met deze temperatuur een kwestie is van snel likken en lebberen, anders is je ijs voor je het weet helemaal vloeibaar! Op een terrasje aan het water met een verkwikkend biertje, of niet aan het water, maar dan toch echt met datzelfde biertje! In het hondenuitlaatgebied in Oost-Badhoevedorp is nog ruimschoots verkoelende schaduw, iets wat in het nieuwe park Quatrebras nog even zoeken is. Bomenkoelte is er ook nog te vinden langs de burgemeester Amersfoordtlaan en op andere plekken waar de bomen nog overeind zijn gebleven. En voor wie het aan de wal echt niet meer te harden is hebben we natuurlijk de Ringvaart. Als een echte Maarten van der Weijden zwemmend kilometers maken of als de skischansspringer Eddy the Eagle van de de oude Haagse brug een duik nemen in het verfrissende water... de mogelijkheden in ons kleine dorp zijn legio.

Toch weer een gelegenheid om een lans te breken voor een multifunctionele fontein op ons toekomstige dorpsplein. Een fontein met bankjes eromheen, dat voor optredens bedekt kan worden en kan dienen als een podium voor mooie dorpsfeesten. Als het vriest kunnen we er schaatsen en de kerstmarkt daarmee een nieuwe dimensie geven. En op deze warme dagen is het een poedelbadje voor de allerkleinsten en een verkoelend voetenbad voor ieder die daar behoefte aan heeft. Ik teken ervoor.