• Joëlle Kelderman

Reneman ziet niets in fietspad langs Spieringweg

HOOFDDORP Wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer ziet helemaal niets in het pleidooi om langs de Spieringweg tussen Cruquius en Vijfhuizen een vrijliggend fietspad aan te leggen. Dat zei hij donderdagavond tijdens een discussie in de gemeenteraad over het bouwplan Wickevoort in Cruquius.

Heel veel mensen maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid als er straks ruim 750 woningen in Wickevoort worden gebouwd. Al die nieuwe bewoners moeten regelmatig naar Vijfhuizen, bijvoorbeeld om er boodschappen te doen of naar school te gaan. Critici zijn bang dat fietsers dan vogelvrij zijn.

Omwonenden uitten hun zorgen vorige week al tijdens een hoorzitting over de nieuwbouw in Cruquius. Zij kregen donderdag bijval van meerdere fracties uit de raad. GroenLinks-fractieassistent Piet Schouten zei desnoods met een amendement te willen komen om het fietspad met financiële steun van de projectontwikkelaar te realiseren.

Wethouder Reneman keerde zich echter fel tegen een fietspad. Volgens hem is dat ook met nieuwe bewoners van Wickevoort erbij helemaal nog niet nodig. De geldende norm wordt volgens de wethouder niet overschreden. Reneman zegde wel toe de situatie in de gaten te houden.

Mocht het toch veel drukker worden met fietsers op de Spieringweg, dan kan er alsnog een fietspad komen, zo stelde de wethouder. Vooralsnog raadde hij de gemeenteraad geld voor fietspaden op andere plekken in de polder te besteden.

De verkeerssituatie rond Wickevoort lag meerdere partijen in de raad toch zwaar op de maag. Zij meenden dat de Spieringweg en het kruispunt met de N201 simpelweg niet meer verkeer aan kan. "De Spieringweg is toch een verrot smal weggetje", zo zei PvdA-raadslid Mieke Booij.

Volgens wethouder Reneman kan het allemaal wel. Hij baseerde zich daarbij op een nader onderzoek van het bureau Goudappel Coffeng, dat de conclusie heeft getrokken dat de Spieringweg het nieuwbouwplan qua verkeer aan kan. De wethouder zei geen reden te hebben om die conclusie te wantrouwen.

Reneman nam critici van het verkeersonderzoek op de korrel. Hij noemde mensen die de uitgangspunten van het onderzoek in twijfel trekken 'demagogisch'. Volgens de wethouder is bij de inspraak over de Duinpolderweg vergelijkbare demagogie verkondigt die haaks staat op de werkelijkheid.

Een andere kwestie is de bouw van een orangerie in de zuidwesthoek van het plan. Omwonenden stellen dat daarmee het open karakter van het gebied geweld wordt aangedaan. Fracties vroegen zich af of de orangerie niet wat kan worden opgeschoven zodat ie minder prominent te zien is.

Wethouder Adam Elzakalai van Ruimtelijke Ordening zei daarop dat de orangerie juist als één van de vier hoekstenen van het bouwplan wordt gezien. Deze nieuwbouw moet het ecologisch karakter van het landgoed benadrukken, aldus de wethouder. Onduidelijk was of Elzakalai de raad daarmee over de streep heeft getrokken.

Dat zal blijken als de gemeenteraad volgende week stemt over het bestemmingsplan voor Wickevoort.