• Trudy Witteman

Robot Sophia steelt de show tijdens Bright Day

VIJFHUIZEN Kunstmatige intelligentie, games, drones, gadgets, futuristische voertuigen. De ruim 22.500 bezoekers aan Bright Day, een record, hebben zich geen moment verveeld.

Logisch ook als je tijdens het grootste techfestival van ons land in Expo Haarlemmermeer kennis kunt maken met de beroemde en menselijke robot Sophia die, met naast zich haar maker David Chen, op het hoofdpodium wordt geïnterviewd en vaak verrassende antwoorden geeft op de talloze vragen van haar bewonderaars. Sophia is bijzonder menselijk in haar expressie. Knippert met haar ogen, draait haar hoofd naar de vragensteller, beweegt mond en lippen tijdens het praten, brengt intonaties aan in haar stem. Ze komt uit een groot gezin. Sophia heeft 16 zussen die onderling informatie delen en leren van de omgeving. Welke sociale rol de mensrobot gaat spelen is afwachten, maar de ontwikkelingen gaan snel en zijn interessant om te volgen, laat Chen weten. Hij is ervan overtuigd dat robots in de toekomst een soort bewustzijn kunnen ontwikkelen.

"Wees niet bang dat robots banen inpikken. Wel kunnen ze gevaarlijk werk overnemen. De wereld beter maken, dat is de intentie van deze technologie" Verrassende antwoorden. Een jongen van 8 wil van Sophia weten of ze ooit verliefd zou kunnen worden op een man. Sophia moet even nadenken en zegt dan beslist: "Nee. Dat is ranzig en gaat dus niet gebeuren." Ze moet er zelf een beetje om lachen.

Trots en blij, zegt Erwin van der Zande als wij hem vragen wat hijzélf van het festival voor nieuwsgierig Nederland vindt. De hoofdredacteur van Bright noemt deze achtste Bright Day vol noviteiten 'de mooiste en op een uitstekende locatie'. "Een weekend lang vernieuwingen delen met anderen, iedereen is enthousiast. Technologie is hot en niet alleen meer voor nerds. Je ziet het product verbreden. Een mooi voorbeeld is de smartphone."

Het ministerie van Defensie is ruim vertegenwoordigd en laat het talrijke publiek kennismaken met gesimuleerd trainen, robots, drones en slimme voertuigen. De innovaties oogsten bewondering. Volgens een medewerker is dat precies de bedoeling. "Maar we staan hier ook om zieltjes te winnen." Pepijn en Thomas, twee vrienden van 12 uit Vogelenzang hebben meer oog voor de robot die de door hen bestelde cocktail 'Hugs on the Beach' aan het klaarmaken is. "Smaakt prima", klinkt het goedkeurend. Veel bezoekers hebben een lange reis moeten maken. Zo ook Martijn Bosch (13) die samen met zijn vader vanuit Heerlen naar Vijfhuizen is gekomen. Ze hebben al veel leuke dingen gezien. "Wat het allerleukst is? Dat is de paaldansende robot" bekent Martijn die de wereld van de ict wil gaan verkennen.

"Het is niet normaal", reageert Irene de Jong uit Elst als ze ANYmal, een robot met dierlijke trekjes, stap voor stap een trap op ziet lopen. In feite één grote computer en sensoren die, uitgerust met een camera, ingezet kan worden voor inspectiedoeleinden en controles. Vernieuwing moet gevierd worden. En dat doet Bright Day met als thema 'The bright side of tech'.