• Redactie

Route snelbus door Floriande blijft onveranderd

HOOFDDORP De route van de nieuwe buslijn 341 over de Fanny Blankers-Koenlaan in de wijk Floriande in Hoofddorp blijft ongewijzigd. Dat zei verkeerswethouder Derk Reneman donderdag in de gemeenteraad. De wethouder beloofde wel dat de snelheid van het verkeer geregeld zal worden gemeten.

Inwoners van Floriande zijn fel tegen de gekozen route. Volgens hen wordt de verkeerssituatie op de Fanny Blankers-Koenlaan zeer onveilig. Bewoner Djorn Noordman bood burgemeester Weterings donderdag 2400 handtekeningen aan van wijkbewoners die faliekant tegen de nieuwe busroute zijn.

Noordman wees erop dat er vanaf december zestien grote bussen per uur over de Fanny Blankers-Koenlaan gaan rijden terwijl de situatie al zo onoverzichtelijk is met enkele basisscholen en andere voorzieningen. "De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid niet", aldus de bewoner.

De tegenstanders van de nieuwe busroute kregen steun van HAP-raadslid Ron Heimerikx die zich afvroeg of de Fanny Blankers-Koenlaan met het oog op de verkeersdrukte aldaar wel geschikt is om snelbussen over te laten rijden. Hij verweet het college ook dat de gemeenteraad niet voldoende op de hoogte is gehouden van de beslissingen.

Wethouder Reneman noemde dat verwijt 'echt schokkend'. Volgens hem is de raad van begin af aan voortdurend op de hoogte gesteld. Reneman stelde dat al veel langer bekend is dat de veiligheid van de Fanny Blankers-Koenlaan door de bewoners in twijfel wordt getrokken. Hij wees erop dat de wijkbewoners ook in de regioraad van de stadsregio Amsterdam is geweest, maar dat er daar besloten is de route ongewijzigd te laten. "Er is een andere afweging gemaakt."

De wethouder benadrukte de professionaliteit van de chauffeurs van Connexxion. Met andere woorden: die buschauffeurs zijn professioneel genoeg om elke gevaarlijke verkeerssituatie goed te kunnen beoordelen.

Reneman slaagde er niet in om zijn critici te overtuigen. Na afloop van het debatje ontstond een fel gesprek met inwoners van Floriande die hun hart blijven vasthouden als de bus van R-Net door hun wijk gaan rijden.