• Van links af het dagelijks bestuur Marian Westmaas, voorzitter Jolanda Brandt, Monique Vervaart. 

    Desiree van Ommen

Samenloop voor Hoop opnieuw in Hoofddorp

HAARLEMMERMEER In Podium Duycker vindt over een week (donderdag 15 november vanaf 20.00 uur) de kick-off plaats van de 24-uurs wandelestafette Samenloop voor Hoop, die bedoeld is om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Vrienden, buren, families en collega’s die een team weten te vormen zullen de komende maanden voorbereidingen treffen voor het wandelevenement, dat plaatsvindt op 22 en 23 juni bij de Toolenburger Plas.

'Samenloop voor Hoop vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten', zo valt te lezen op de website van het evenement. 'Relay for Life, zoals het evenement daar heet, wordt al sinds 1985 georganiseerd. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot het grootste fondsenwervende evenement ten bate van kankerbestrijding. Inmiddels vinden er jaarlijks meer dan 6.000 wandelestafettes plaats verspreid over tientallen landen.'

Waaronder uiteraard Nederland. Er vinden gedurende het jaar door heel het land op allerlei plaatsen Samenlopen voor Hoop plaats. Onder meer in Purmerend, Amersfoort, Almelo en Landgraaf wordt het evenement gehouden, en natuurlijk ook in Haarlemmermeer.

Saamhorigheid staat daarbij centraal. Want samen zullen acties worden bedacht om geld in te zamelen voor het goede doel. Die acties kunnen zeer uiteenlopend zijn. Voorzitter Jolanda Brandt, initiatiefneemster van Samenloop voor Hoop in de Haarlemmermeer: "Het was vorig jaar meteen zo’n enorm succes. Er werden cupcakes verkocht, statiegeldflessen ingezameld, engeltjes gebreid en in groten getale verkocht. Er was door een team een restaurant-actie en een tennistoernooi georganiseerd om geld in te zamelen. Maar liefst 33 teams hebben zich toen ingeschreven en we hebben het mooie bedrag van 57.000 euro aan KWF Kankerbestrijding kunnen overhandigen. We verwachten dit jaar nog meer deelnemende teams te hebben."

LAAGDREMPELIG “Kanker gaat echt iedereen aan. Iedereen krijgt er vroeg of laat wel mee te maken of kent mensen die het treft. Samenloop voor Hoop zorgt voor een enorme verbondenheid. De estafette is regionaal en laagdrempelig.”

24 uur lang zal er door de deelnemende teams bestaande uit tien tot vijftien personen gewandeld worden over een parcours van 600 meter rondom het kleine meer van de Toolenburger Plas. De teams mogen zelf bepalen hoe ze die 24 uur invullen.

“We vragen de teams om kaarsenzakken te verkopen. Deze zullen het parcours in juni verlichten rond een uur of 11 als het donker wordt. De kaarsenzakken kunnen worden versierd met foto’s of persoonlijke boodschappen. Heel indrukwekkend! Ook zal er een kaarsenceremonie worden gehouden en tijdens de ceremonie worden zo de mensen herdacht die aan de ziekte zijn overleden en er gaat aandacht uit naar mensen die nog vechten tegen de ziekte en zij die inmiddels overwonnen hebben.” Bij de slotceremonie als alle teams op de baan zijn, zal een speciaal lied klinken.

Naast het wandelparcours zullen kramen verrijzen waar deelnemers hun acties nogmaals onder de aandacht kunnen brengen van de toeschouwers. Ook is er een speciaal kinderplein met leuke activiteiten en een horecaplein voor de versnaperingen. Ook lokale artiesten zullen belangeloos meewerken aan het evenement.

MEEHELPEN Brandt: “Iedereen die wil meehelpen in de organisatie, sponsoren of zich wil inschrijven als team of vrijwilliger, is van harte welkom op 15 november om 20.00 uur in de grote zaal van Podium Duyker, Raadhuisplein 5 in Hoofddorp. Voor meer informatie: www.samenloopvoorhoop.nl/haarlemmermeer.