• René de Leeuw

Schiphol groeit tegen klippen op

SCHIPHOL Schiphol blijft tegen de klippen op groeien. In 2017 reisden 64,8 miljoen reizigers van, naar of via Schiphol, 7,7 procent meer dan in 2016.

Wat aantal vluchten betreft zit Schiphol bijna aan de limiet van een half miljoen per jaar: 496.747. Dat is een toename van 3,7 procent. Verder bood Schiphol vier rechtstreekse bestemmingen meer aan dan een jaar eerder, in totaal 326. De hoeveelheid vracht die met vliegtuigen werd vervoerd steeg met 5,4 procent, naar 1,75 miljoen ton. Of de vracht het zo goed blijft doen is twijfelachtig omdat een deel van de vrachtvluchten in het nieuwe jaar wordt geweerd.

OPWINDING Schiphol-topman Jos Nijhuis kijkt terug op een 'jaar vol opwinding en ontwikkelingen'. Opwinding was er vooral tijdens de voorjaarsvakantie in april, toen er op Schiphol vanwege de drukte enorme wachtrijen ontstonden, wat noopte tot tal van maatregelen.

Nijhuis constateert dat het politieke en maatschappelijke sentiment rondom luchtvaart veranderT. "Houdt Nederland niet meer van de luchtvaart?" vraagt hij zich af. "Onze magie lijkt verdwenen. Keken mensen vroeger nog vol verwondering naar een vliegtuig en hoe dat gracieus door de lucht vloog, nu brengt het je alleen nog maar van A naar B. Ondanks dat steeds meer mensen willen vliegen, zien zij vliegtuigen ook steeds meer als lawaaimachines. Tegelijkertijd willen steeds meer mensen dichtbij een luchthaven werken en wonen."

"Ook het beeld van Schiphol als motor van de Nederlandse economie brokkelt af, terwijl Schiphol toch nog steeds een belangrijke bijdrage levert aan werkgelegenheid, vestigingsklimaat en handel." Nijhuis ziet een afnemend vertrouwen in de luchtvaartsector, doordat afspraken uit het verleden niet meer voldoen.

Schiphol verandert dit jaar in toenemende mate in een bouwput. Parkeergarage P2 is gesloopt om plaats te maken voor een nieuw terminalgebouw en een nieuwe pier. Eind volgend jaar moeten de eerste vliegtuigen aan de nieuwe pier kunnen parkeren en de nieuwe terminal moet in 2023 gereed zijn.