• Ruben Timman

Schrijfster Hella van der Wijst ziet zichzelf als een schakel

HOOFDDORP De Wandeling. Geloof en een Hoop Liefde. Ik mis je…. dan zeg je Hella van der Wijst. Aanstaande zaterdag komt de presentatrice van deze programma's met emotionele diepgang naar Hoofddorp als gast van Boekwinkel Het Kruispunt, de winkel voor het Andere boek, te vinden naast de r.k. Joannes de Doperkerk. In het Fundament, de ontmoetingsruimte onder de kerk, presenteert ze haar nieuwste boek: Troost, als je iemand mist.

Hella doet meer dan presenteren. Ze is ook regisseur, schrijfster en ontwikkelaar van creatieve ideeën. Ze is niet meer in dienst bij een omroep. "Ik heb lang gewerkt voor kro-ncrv. Daarna ging ik naar de eo, maar op het ogenblik ben ik zelfstandig. Waarom? Ik wilde een tijdje werken volgens mijn eigen agenda, zodat ik ruim baan kan geven aan mijn creativiteit. Ik kan nu formats voor programma's in alle vrijheid uitwerken en pasklaar afleveren voor radio, tv, internet en social media. Ik ben even lekker aan het "buiten spelen". Dat heb je in dit vak af en toe nodig. En, wie weet, bevalt mij dit zo goed dat ik blijf buitenspelen."

SCHAKEL. Ze omschrijft haar werk als: het delen van verhalen. "Heel veel mensen hebben iets te vertellen. Wat ze hebben meegemaakt – hoe verdrietig ook - kan voor anderen een bron van inspiratie zijn. Ze kunnen er kracht uit putten. Bovendien werkt het helend om een verhaal te delen. Ik probeer zulke verhalen te vinden en fungeer dan als schakel tussen degene die vertelt en degene die luistert." Haar programma's krijgen waardering van een groot publiek. Logisch, in deze snelle tijd is er nauwelijks tijd voor zaken die mensen diep emotioneel raken. "Dan is het goed als ze toch aandacht krijgen. Aandacht zorgt voor meedenken en meeleven en levert een onmisbaar handvat om leed en verdriet te kunnen verwerken. Zo'n handvat probeer ik aan te reiken."

HERKENNING Haar boek Troost, als je iemand mist is daarvan een voorbeeld. Hella schreef het omdat ze heeft ervaren hoeveel troost voor iemand kan betekenen. "Verdriet delen is de oudste en misschien wel de doeltreffendste vorm van troost", stelt ze en laat dat in haar boek met meer dan 20 ervaringsverhalen van mensen die een geliefde moesten verliezen nog eens zien. "Op tv - in Ik mis je - kon ik niet alle verhalen van mijn gasten kwijt. De duur van zo'n programma ligt vast. Omdat ik zelf ook regisseer weet je dat er altijd moet worden geknipt. Jammer, maar onvermijdelijk. In een boek heb je meer mogelijkheden, vandaar mijn keuze om Troost uit te brengen."

SERVIES Voorbeeld van zo'n verhaal dat de tv niet haalde, hoorde ze van een vrouw. "Het kwam zo bij me binnen, het liet me niet los. Haar man en zij hadden twee dochters. Door een auto-ongeluk vloog hun auto in brand, de twee dochters stierven, haar man moest zwaar gewond naar het ziekenhuis. Ze heeft in haar eentje haar twee kinderen moeten begraven. Erg heftig. Ik vroeg haar: hoe verwerk je zo'n onpeilbaar verdriet. Haar antwoord: "Als het me te veel wordt, pak ik een stapel oud servies. Prop daar mijn fietstassen mee vol en rijd naar de dijk, achter mijn huis. Daar gooi ik alles stuk. En dat helpt." Ik deelde haar verhaal met iemand, die ook een groot verdriet moest verwerken. Zij zei: "Dat herken ik, ik doe precies hetzelfde. Ja, het helpt dat ik weet dat ik hierin niet alleen sta."

IN GESPREK Over zulke ervaringen gaat Troost en daarover wil ik in Het Kruispunt met mensen in gesprek gaan. Troost geven en troost toestaan, het is zo belangrijk. En niet alleen met woorden. Kijk eens of je iets kunt doen: help iemand in huis, neem de kinderen eens mee naar zwemles, regel iets met boodschappen. Wees er voor iemand. Dat helpt bij het vinden van een weg om na verdriet met je leven door te kunnen gaan."

Ontmoet Hella van der Wijst, zaterdag 15 juni, 14.00 uur, Fundament (onder Joannes de Doperkerk). Er is een signeersessie na de boekpresentatie. Graag hiervoor van tevoren aanmelden via een mailtje naar: info@boekwinkelhetkruispunt.nl. Belllen kan ook, via 023-5617392.

Anja Maas