Schrijvende inwoners Abbenes krijgen eigen naamplaatje

ABBENES Qua inwonertal behoort Abbenes binnen Haarlemmermeer niet bepaald tot de top tien. Maar gaat het om het percentage aansprekende namen, dan maakt de zuidelijke kern dat meer dan goed. Maandagmiddag kregen er twee een eigen naamplaat. Met dank aan Abbenesser Anton Zekveld die nader onderzoek deed naar de geschiedenis van Dirk van der Spiegel en Pieter Boekel.

Het dorp aan beide zijden van de Hoofdvaart heeft al jaren geen winkel en geen postkantoor meer. Maar er staat wel een dorpshuis en er is een actieve evenementenvereniging. En er woonden bekende inwoners zoals Jan Pieter Heije, de tekstdichter van onder meer 'Er zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot', 'Zie de maan schijnt door de bomen' en 'De Zilvervloot' (over Piet Hein). Maar hij is niet de enige die landelijke bekendheid heeft gekregen. Want wat te denken van hoofdonderwijzer Pieter Boekel ('meester Boekel'), die J.P. Heije hielp bij het opzetten van een bibliotheek en die het financieel mogelijk maakte dat er een kerkklok kwam. De hoofdonderwijzer van de openbare school 6 in Abbenes schreef tevens het boek 'Geschiedenis van Haarlemmermeer in schetsen en taferelen' en 'Bijgeloof en Natuurkennis'.

Een naam die bij velen minder bekend is, is die van Dirk (of Dirkje en ook wel Dit) van der Spiegel die prima past in het rijtje van Heije en Boekel. Zij heeft vele jaren in Abbenes gewoond, was al op jonge leeftijd bekend om haar vertelkunst en heeft maar liefst meer dan 50 boeken (met vooral christelijke inslag) op haar naam staan. In 1927 verscheen de eerste onder de titel 'de andere jongen'.

Haar naam en die van de hoofdonderwijzer zijn nu vereeuwigd middels twee gedenkplaatjes op twee houten kolommen. Elke kolom heeft een zelfde soort plaat met daarnaast een nieuwe houten bank, verzorgd door de gemeente. Het geheel staat bij de kerk en dicht bij de Dr. J.P. Heijelaan. Een betere locatie kun je haast niet bedenken, aldus Anton Zekveld. Hij is ook inwoner van Abbenes en buitengewoon geïnteresseerd in de geschiedenis van 'zijn' dorp. Vandaar dat hij regelmatig 'in de boeken zit' op zoek naar wetenswaardigheden van en over Abbenes en/of haar inwoners. Dat hij op de naam van de in 1894 in Abbenes geboren Dirkje van der Spiegel stuitte, heeft overigens alles te maken met een boek dat Zekveld cadeau kreeg: 'De broer van den Meester'. Hij kreeg er meteen bij te horen dat de schrijfster uit Abbenes kwam. Alle reden dus om op zoek te gaan naar de achtergronden van Van der Spiegel die in 1928 trouwde met de 17 jaar oudere Menkes. Haar laatste boek schreef zij in 1958.

Ton Zekveld liet overigens weten al weer een nieuwe zoekopdracht te hebben: hoe zag het hekwerk er uit bij de boom waar de twee banken staan?