Sint stuurt in Zwanenburg eerst Verkenningspieten

ZWANENBURG Na alle gebeurtenissen in de afgelopen tijd heeft sinterklaas geen enkel risico genomen voor wat betreft zijn intocht in het strategisch gelegen duodorp Zwanenburg-Halfweg. Hij stuurde een speedboot met Verkenningspieten door de Ringvaart en pas nadat hij het sein had gekregen dat alles veilig en rustig was gaf hij opdracht naar de Zwanenburgerdijk op te varen.

Maar het begrip rustig dekt deze zaterdag absoluut niet de lading. Op de dijk bij de Kerkhoflaan is het verre van rustig. Het is er druk. Veel drukker dan andere jaren, lijkt het wel. Het is er gezellig en de gezelligheid wordt nog vergroot dankzij de deuntjes die het jeugdorkest MuziCool van muziekvereniging Eensgezindheid over de menigte uitstrooit in afwachting van de pakjesboot en natuurlijk de Spaanse kindervriend zelf die even over half twaalf in Zwanenburg-Halfweg arriveert. Aan locoburgemeester Adam Elzakalai - oud Zwanenburger- de eer de goedheiligman te verwelkomen. Hij informeert naar de gezondheid van de hoogbejaarde kindervriend en wenst hem veel plezier tijdens zijn intocht in het duodorp. De dertig zwarte pieten mengen zich direct tussen de wachtende kinderen en zijn absoluut niet krenterig met het uitdelen van strooigoed.

Voordat sint in een minicabriolet een rijtour door beide dorp maakt neemt hij op de dijk alle tijd voor de kinderen. Hij maakt uitgebreid een praatje met ze en neemt talloze tekeningen in ontvangst. Hij heeft zóveel cadeaus meegebracht dat een historische brandweerauto de vele pakjes moet vervoeren naar cultureel centrum De Olm. Daar trakteert sint de jeugd van de beide dorpen op een prachtige kindervoorstelling. De grote zaal zit stampvol met kinderen, ouders en natuurlijk zwarte helpers van sinterklaas. Zonder een spoortje van vermoeidheid gaat sint met vele kinderen op de foto om daarna alle kinderen te verrassen met een prachtig cadeau als aandenken aan een onvergetelijke dag.

En als sint na afloop geniet een glaasje bisschopswijn laat hij zijn hoofdpiet weten blij te zijn met alle vrijwilligers en sponsors die zijn intocht hebben mogelijk gemaakt.

De foto's zijn gemaakt door Peter Vreeswijk.