• import

Slechts 12 kandidaten Haarlemmermeer: wie wil er nog burgemeester worden?

HOOFDDORP Hoe kan het dat er er slechts twaalf personen hebben gesolliciteerd op de baan van burgemeester van Haarlemmermeer?

Woordvoerder Raymond Fillet van de provincie Noord-Holland is zeer terghoudend met het meedenken over de redenen. "Het verschilt per gemeente. Over de reden valt niets te zeggen. Een trend? Niet dat ik weet."
Burgemeester Onno Hoes wil ook niet reageren op de waaromvraag. Via woordvoerder Petra Faber laat hij weten geen commentaar te geven. Onlangs trok de interim zich terug en besloot ondanks eerdere toezeggingen geen gooi te doen naar het definitieve burgemeesterschap.

GEMIDDELDE Feit is wel dat 'Hoofddorp' blijkbaar niet trekt. Zo zijn er in Zandvoort 25 sollicitanten voor het ambt van eerste burger en dichter bij huis 22 in Uithoorn (2018) en 17 in Zaanstad. Amstelveen blijft Haarlemmermeer nog juist voor, met 14 kandidaten. Het gemiddelde lag vorig jaar landelijk nog op 23. Toen reageerden over de eerste zes maanden 607 sollicitanten op 26 burgemeestersvacatures.

De nadelen groeien: de verdiensten blijven steken rond 10.000 euro bruto per maand. In het bedrijfsleven wordt voor dergelijke zware functies tegenwoordig veel meer betaald. De veiligheid is een tweede reden om voor een andere baan te kiezen: een kwart van de Nederlandse burgemeesters wordt bedreigd door criminelen, zo blijkt uit recent onderzoek. Neem Jos Wienen (Haarlem) die sinds september beveiligd wordt. Een andere negatieve kant van een nieuwe baan als burgemeester is een gedwongen verhuizing, zeker met puberkinderen.

HOOFDPIJNDOSSIER Specifiek voor Haarlemmermeer komt daar het hoofdpijndossier Schiphol bij. De gemeente heeft wel de lasten, maar nauwelijks de lusten van de gigant, berucht vanwege lawaai en luchtvervuiling, maar geroemd vanwege de economische kracht. Ook de perikelen rond TeleVerde, waarbij van de familie Poot 406 miljoen euro claimt van de gemeente, is geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Eric Hoenson