Spiegelbeesten en plakband beelden in de Steinen

NIEUW-VENNEP Door de wijk de Steinen in Getsewoud-Zuid zullen op dinsdagmiddag 24 maart overal kunstwerken te bewonderen zijn. Langs de stoepen, waterkant en grasvelden. Kunstwerken die gemaakt zijn door leerlingen van OBS 't Joppe. "Leerlingen en hun familie en wijkbewoners kunnen de kunstroute lopen die start vanaf het schoolplein,"vertelt Lisette den Hollander, leerkracht van groep 5. "Het is de eerste keer dat zoiets plaatsvindt."

Alle leerlingen van OBS 't Joppe zijn vanaf begin maart druk bezig met dit kunstproject. Er zijn speciaal hiervoor twee kunstenaars naar de school gehaald, Jaap Velserboer en Wim Bakkum. Zij begeleiden het project samen met de eigen leerkrachten. "We willen leerlingen nieuwsgierig maken en ze leren om te kijken en luisteren naar kunst. Met als doel om de afstand tussen leerlingen en kunst te verkleinen," legt Den Hollander uit. "'t Joppe vindt het belangrijk dat iedereen wat van culturele vorming meekrijgt. Daarom maken we ook elk jaar een leerzaam uitstapje zoals naar een museum."

Elke klas maakt tijdens het project zijn eigen kunstwerken. In sommige groepen maken de leerlingen individueel een kunstwerk en in andere samen met een aantal klasgenoten. De materialen die gebruikt worden, zijn zeer verschillend. Kunstenaars Velserboer en Bakkum hebben de ontwerpen bedacht en ondersteunen de leerlingen waar nodig.

TAKKENBEESTEN Er worden onder andere spiegelbeesten gezaagd uit dik hardschuim en vervolgens geverfd en beplakt met stukjes spiegel en takkenbeesten gemaakt van wilgentenen en hardschuim. Maar ook zeer bijzondere insecten van computeronderdelen, schroeven, spijkers, ringen, doppen, metaaldraad en gaas zullen tentoongesteld worden door de wijk. Net als plakbandbeelden met huishoudfolie. Ook als het weer wat minder zal zijn die dag, dan zullen de kunstwerken gewoon tentoongesteld worden. Volgens Den Hollander zijn de gebruikte materialen weersbestendig.

OPENING Leerlingen kunnen zich creatief helemaal uitleven tijdens het kunstproject. Dat is iets wat zeker is. In totaal zullen er uiteindelijk tussen de 450 en 500 kunstwerken gemaakt worden. Dinsdag 24 maart om 15.15 uur zal de kunstroute officieel geopend worden op het Evert van Puttenplein. De schooldirectie krijgt dan iets - wat is nog een verrassing - aangeboden van elke groep als afsluiting van het project. Om 18.00 uur zullen alle kunstwerken weer uit de wijk zijn gehaald. Den Hollander: " Bijzonder is dat tien leerlingen uit de groepen acht vooraf met dertig cliënten van zorgcentrum Cordaan de kunstroute lopen samen met vrijwilligers en begeleiders."