• Pixabay

Spoedoverleg gemeenteraad over vervoer zwaar vervuilde grond

HOOFDDORP De gemeenteraad voert komende donderdag tijdens haar vergadering spoedoverleg over het vervoer van zwaar vervuilde grond van Schiphol-Oost naar een terrein bij Aalsmeerderbrug. Het extra agendapunt komt er op initiatief van CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee. Andere raadsfracties hebben zich bij haar verzoek aangesloten.

De fractieleidster van het CDA zegt enorm geschrokken te zijn van de aankondiging dat er vrachtwagens vol met vervuilde grond naar Aalsmeerderbrug worden gebracht. Het gaat om 50.000 kubieke meter. Het was de opzet dat er maandag al zou worden begonnen, maar Mariëtte Sedee zegt dat ze nog geen vergunning heeft gezien.

De CDA-leidster had het liefst eerder bij elkaar gekomen als gemeenteraad, maar komende donderdag bleek in verband met het voorjaarsreces de eerste mogelijkheid. Sedee heeft gevraagd of er ook een bodemdeskundige bij het overleg aanwezig kan zijn.

De grond in Schiphol-Oost is verontreinigd met het niet afbreekbare PFOS. Die stof is al jaren verboden. Sedee wil opheldering van het college van B en W waarom de raad niet op de hoogte is gesteld van het vervoer van de grond.

De fractievoorzitter zegt erg verdrietig te worden van de enorme hoeveelheid zeer giftige grond bij Schiphol. "We horen voortdurend over duurzaamheid en dat je je afval moet scheiden. Maar de realiteit is dat de bodem vol met vuil is dat ons enorm kan verzieken.