Stad en platteland komen dichter bij elkaar in Park21

HOOFDDORP Met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst is gisteren in Park21 de toekomst van Parklanden voor de komende tien jaar veiliggesteld. Het project moet stad en platteland dichter bij elkaar brengen.

In de overeenkomst verpacht de gemeente 60 hectare landbouwgrond aan de coöperatieve vereniging Beheer Park21. Deze werd eind 2014 opgericht door de boeren Koos van Wees, Ton van Schie, Paul Munsterman en Abram Rus. Naast dit viertal plaatsten ook de wethouders Tom Horn en John Nederstigt gisteren hun handtekening onder het contract.

Het opzetten van Parklanden is wat je noemt pionieren in Park21. Er is in het gebied niet alleen ruimte voor de traditionele landbouw, maar er worden ook allerlei initiatieven op poten gezet om belangstellende inwoners bij te betrekken. Zo konden mensen er afgelopen voorjaar al een eigen fruitboom planten. Daarvoor konden liefhebbers genieten van koeiendansen. Het is de bedoeling dat er nog veel meer activiteiten volgen. Door het verminderde gebruik van de landbouwgrond draagt de gemeente financieel bij aan Parklanden. Daarnaast hoest de gemeente nog eens 50.000 euro op aan aanloopkosten.

De vier initiatiefnemers zijn vol goede moed over het succes van Parklanden. Ze hebben de afgelopen ruim anderhalf jaar in elk geval bepaald niet stilgezeten. Abram Rus is blij dat de overeenkomst met de gemeente uiteindelijk tot stand is gekomen. "Het had alleen van ons wel wat sneller gemogen allemaal. Maar ja, dat zaken niet snel gaan bij de gemeente is inmiddels wel bekend."

Volgens Abram Rus geeft de overeenkomst de deelnemende boeren meer zekerheid voor de naaste toekomst. "We kunnen nu tenminste doorgaan met waar we mee bezig waren en nieuwe plannen bedenken. Het is de bedoeling dat we vasthouden aan de bekende landbouw maar daarnaast allerlei nieuwe projecten opzetten. We hebben voor komende winter al een nieuwe activiteit in gedachten, maar die houd ik nog even geheim."

Abram Rus benadrukt dat Parklanden de komende jaren aan de weg moet blijven timmeren. "Als we niet actief zijn en blijven, raakt al snel de klad erin en dat willen we natuurlijk niet."